Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

SOS! Οι βρεφικοί και παιδικοί ερεθισμοί του καλοκαιριού και πώς θα τους αντιμετωπίσεις

Οι ηλιόλουστες, ζεστές, καλοκαιρινές ημέρες είναι υπέροχες όμως απαιτούν προσοχή. Το βρεφικό και παιδικό δέρμα είναι ευαίσθητο στη ζέστη, τον ήλιο και το περιβάλλον (έντομα). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ερεθισμών, κνησμού και… γκρίνιας. Μπορεί να βιάζεσαι λοιπόν, να αντικαταστήσεις τα χαριτωμένα φουτεράκια με ρούχα που θα αφήνουν τα χεράκια και τα ποδαράκια εκτεθειμένα, όμως πρέπει να είσαι προετοιμασμένη. Οι ερεθισμοί είναι μέσα στο –καλοκαιρινό- πρόγραμμα και μπορούν να αντιμετωπιστούν, αλλά και να αποφευχθούν. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε…

Ερεθισμοί από τη ζέστη και τον ιδρώτα

Εμφανίζονται στα σημεία που λατρεύουμε… εκεί που διπλώνει η επιδερμίδα του μωρού. Ο ιδρώτας και οι ανεβασμένες θερμοκρασίες ερεθίζουν το δέρμα και δημιουργούν κοκκινίλες, κνησμό ή και τσούξιμο.

erethismoi2

Ερεθισμοί από την πάνα

Είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα. Η βρεγμένη πάνα σε συνδυασμό με τη ζέστη μπορεί να ερεθίσει πολύ το δερματάκι του μωρού προκαλώντας τσούξιμο και δυσφορία. Είναι ωστόσο εύκολα αντιμετωπίσιμο πρόβλημα με τη σωστή φροντίδα.

erethismoi3

Ερεθισμοί από τσιμπήματα και φυτά

Το παιχνίδι στη θάλασσα και τη φύση το καλοκαίρι ελλοχεύει κινδύνους. Τα τσιμπήματα εντόμων και οι ερεθιστικοί παράγοντες μερικών φυτών, μπορούν να βλάψουν το δερματάκι ενός μωρού ή ενός νηπίου. Τα τσιμπήματα προκαλούν συνήθως κνησμό και κοκκινίλες ενώ τα φυτά τσούξιμο και κοκκινίλες.

Αντιμετώπιση: Οι ερεθισμοί του βρεφικού δέρματος, σε ό,τι και αν οφείλονται, απαιτούν καταπραυντική φροντίδα και ήπιο καθαρισμό. Ξεκινάς από αυτό λοιπόν. Κάνε ένα δροσερό μπανάκι στο μωρό σου. Το δροσερό νερό θα ανακουφίσει το δέρμα από τον κνησμό. Ακόμα, χρησιμοποίησε ένα καθαριστικό προϊόν που καταπραΰνει τους ερεθισμούς χωρίς να ξηραίνει την επιδερμίδα. Ιδανικό είναι το La Roche-Posay, Cicaplast Lavant B5. Πρόκειται για ένα βελούδινο, ήπιο gel εμπλουτισμένο με καταπραϋντική πανθενόλη, ήπιους αντιβακτηριακούς παράγοντες και ενυδατική γλυκερίνη. Εξυγιαίνει, καταπραΰνει, και βοηθά στην αναζωογόνηση της επιδερμίδας.

erethismoi4

O μεγάλος σου σύμμαχος στην αντιμετώπιση ερεθισμών όμως,δεν είναι άλλος από το καθημερινό, ενυδατικό βάλσαμο La Roche-Posay, Cicaplast Baume B5. Είναι εμπλουτισμένο με Madecassoside – ένα ενεργό συστατικό επανόρθωσης, καταπραϋντική Πανθενόλη και αντιβακτηριακούς παράγοντες και έτσι, καταπραΰνει άμεσα ενώ ενδυναμώνει τον δερματικό φραγμό.

erethismoi5

Πρόληψη: Για να αποφύγεις τους ερεθισμούς δεν έχεις παρά να διατηρείς το μωράκι σου δροσερό, να ελέγχεις την πάνα του και να κάνεις συχνές αλλαγές καθώς και να του φοράς ελαφριά ρουχαλάκια, με μακριά μανίκια που θα το προστατεύουν από έντομα και φυτά. Ακόμα, μην το αφήνεις να παίζει στον ήλιο, χωρίς την απαραίτητη αντηλιακή προστασία και δρόσιζέ το με το καταπραϋντικό και ενυδατικό Ιαματικό Νερό της La Roche-Posay, Eau Thermale ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν η θερμοκρασία ανέβει πολύ… τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα να επιστρέψετε στη δροσιά του σπιτιού!

erethismoi6

Μην ξεχνάς ωστόσο, αν κάποιος ερεθισμός σε προβληματίζει πρέπει να σπεύσεις στον παιδίατρό σου άμεσα. Κάτι που μπορεί να μοιάζει ασήμαντο, μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι το τελείως διαφορετικό γι’ αυτό πρέπει πάντοτε να αναζητάς τη συμβουλή ενός ειδικού και με τη σύμφωνη γνώμη του να αναλαμβάνεις δράση!


Πηγή