Παρασκευή , 14 Αύγουστος 2020
Στα αζήτητα οι παιδικοί εμβολιασμοί

Στα αζήτητα οι παιδικοί εμβολιασμοί

Καμπανάκι από τους ειδικούς για τον κίνδυνο επανεμφάνισης ασθενειών

Κλειστά παραμένουν εδώ και περίπου έναν χρόνο τα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα λόγω έλλειψης εμβολίων. Την ίδια ώρα ολοένα και περισσότερα παιδιά μένουν ανεμβολίαστα όχι μόνο γιατί οι ανασφάλιστοι γονείς δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος των εμβολίων, αλλά γιατί πλέον καταγράφεται και στην Ελλάδα η τάση της αποχής από τον εμβολιασμό.

Οι ειδικοί που μιλούν στην εφημερίδα «Τα Νέα»επισημαίνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης ασθενειών που έχουν εκλείψει εδώ και δεκαετίες.

«Η διαδικασία προμήθειας εμβολίων καθώς και άλλων σκευασμάτων διαρκεί περίπου έναν χρόνο, δηλαδή δεν έχει υπάρξει κάποια καθυστέρηση, τουλάχιστον από το τμήμα μας, από τότε που μας δόθηκε η εντολή για διαγωνισμό», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Υγείας που χειρίζεται τις προμήθειες εμβολίων.

Ωστόσο η διαδικασία καθυστέρησε με αποτέλεσμα τα κέντρα εμβολιασμού να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Αυτή τη στιγμή χιλιάδες γονείς κατακλύζουν τα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου, όπου μπορούν δωρεάν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. «Έχει γίνει τεράστια αύξηση του αριθμού των παιδιών που εισέρχονται διότι είμαστε ο μόνος φορέας που παρέχει δωρεάν εμβολιασμό. Είναι απόφαση της πολιτείας εδώ και έναν χρόνο να μην παρέχει τα εμβόλια. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην πρόληψη και ούτε τις μονάδες ΠΕΔΥ μπορούν να επισκεφτούν, καθώς οι περισσότερες δεν διαθέτουν παιδίατρο και επιπλέον είναι αποδομημένες», καταγγέλλει η Άννα Μαΐλη, παιδίατρος και πρόεδρος της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου.

Ο ελλιπής εμβολιασμός έχει ως συνέπεια την επανεμφάνιση ξεχασμένων ασθενειών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ιλαράς, όταν ξαφνικά το 2011 εντοπίστηκαν 112 περιστατικά της ξεχασμένης νόσου στη Βόρεια Ελλάδα. Στις ΗΠΑ πρόσφατα εκδηλώθηκε κοκκύτης, νόσος που είχε να διαγνωσθεί επί δεκαετίες.