Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Super smoothie με σίδηρο για παιδιά (vid)

Αυτό το smoothie φτιάχνεται με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, τρόφιμα που ενεργοποιούν τον σίδηρο… και είναι απλά νόστιμο!

Είναι κατάλληλο για μωρά από 6 μηνών και πάνω

Η έλλειψη σιδήρου είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα, καθώς στα παιδιά σχετίζεται με μειωμένη νοητική και σωματική ανάπτυξη, κακές σχολικές επιδόσεις και ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ οι ενήλικες έχουν μειωμένη παραγωγικότητα και κούραση.

Υπολογίζεται ότι μία στις τέσσερις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και ένα στα τρία παιδιά του Δημοτικού στη χώρα μας εμφανίζουν σιδηροπενία, δηλαδή χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό.

Η σιδηροπενία οφείλεται σε μειωμένη πρόσληψη σιδήρου και αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε σιδηροπενική αναιμία.

Για την πρόληψη της σιδηροπενίας είναι απαραίτητη η επαρκής πρόσληψη σιδήρου από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του ατόμου, μέσω τροφίμων όπως το κρέας και το ψάρι.

Εκτός από το κρέας και το ψάρι όμως, υπάρχουν και άλλα τρόφιμα που μπορείτε να εντάξετε στο διατροφολόγιο του παιδιού σας όπως όσπρια, σπανάκι, μελάσα ή αποξηραμενα βερίκοκα που περιέχουν πολύ σίδηρο. Για να απορροφηθεί όμως από τον οργανισμό, συνοδέψτε τα με βιταμίνη C.

Γι ‘αυτό θα λατρέψετε αυτό το smoothie … δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και εξαιρετικά υγιές!

Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε παντζάρια, ξερά βερίκοκα, αβοκάντο και μπανάνα.

Τι προσφέρουν όλα αυτά τα υλικά στον οργανισμό;

Παντζάρι: Τα παντζάρια περιέχουν πολύ σίδηρο (0,8 mg ανά 100γρμ), ο οποίος βοηθάει στη διάταξη της αιμοσυγκολλητίνης. Αυτή αποτελεί μέρος του αίματος που βοηθά στην μεταφορά οξυγόνου και άλλων ουσιών σε διάφορα μέρη του σώματος.

Σμέουρα: Τα σμέουρα και ιδιαίτερα τα κόκκινα αποτελούν ένα σημαντικό φρούτο στη δυτική διατροφή, λόγω του περιεχομένου τους στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, καλίου, μαγνησίου, σιδήρου (0,7 mg ανά 100γρμ) και φυτικών ινών.

Μελάσα: Παράγεται από το ζαχαροκάλαμο κατά την επεξεργασία για την εξαγωγή της λευκής ζάχαρης. Δεν έχει τόσο γλυκιά γεύση, αλλά έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τη ζάχαρη. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, σίδηρο (4,7 mg ανά 100γρμ), μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο και χαλκό.

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή διαφόρων μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Παρέχει στον οργανισμό ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο, σίδηρο (0,6 mg ανά 100 γρμ), φώσφορο και ψευδάργυρο. Το ασβέστιο και το κάλιο βοηθούν στην ανάπτυξη ισχυρών και γερών οστών και ιστών. Ο σίδηρος εξασφαλίζει καλό αριθμό αιμοσφαιρίνης και αποτρέπει τον κίνδυνο αναιμίας στα παιδιά.

Μπανάνα: Από τα πιο ωφέλημα φρούτα η μπανάνα παρέχει στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια και είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά. Έχει πολλές φυτικές ίνες και προμηθεύει τον οργανισμό με τις βιταμίνες Α, Β, C, Ε καθώς και με εξίσου απαραίτητα ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο (καλύπτει το 25% των ημερησίων αναγκών του σώματος μας σε κάλιο), τον σίδηρο (0,3 mg ανά 100 γρμ), το ασβέστιο, το σελήνιο, τον ψευδάργυρο, το μαγνήσιο.

Αποξηραμένα βερίκοκα: Τα αποξηραμένα βερίκοκα δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά είναι επίσης μια σπουδαία πηγή σιδήρου (2,7 mg ανά 100γραμ) και αντιοξειδωτικών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πράγμα που σημαίνει ότι τα σάκχαρα απελευθερώνονται σταδιακά στο αίμα και βοηθούν στη διατήρηση ενός σταθερού επιπέδου σακχάρου στο αίμα.

Υλικά για να το φτιάξετε:

  • 1 παντζάρι μαγειρεμένο
  • 1/2 φλιτζάνι σμέουρα
  • 2 αποξηραμένα βερίκοκα, βουτηγμένα σε νερό για να μαλακώσουν
  • 1 κ.τ.γ μελάσα
  • 1 βανίλια
  • 1/2 αβοκάντο
  • 1 παγωμένη μπανάνα
  • 1 φλιτζάνι γάλα της επιλογής σας

Εκτέλεση:

Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ, πολτοποιήστε τα και σερβίρετε σε ένα ποτήρι. Τα μικρά σας θα ξετρελαθούν.

Δείτε πώς θα το φτιάξετε στο βίντεο που ακολουθεί:


Πηγή