Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Θα επιτρέπατε σε μια φίλη σας να θηλάσει το μωρό σας;

Θα επιτρέπατε σε μια φίλη σας να θηλάσει το μωρό σας;

Οι γυναίκες μοιράζονται τα πάντα με τις φίλες τους, έτσι δεν είναι; Τι θα λέγατε λοιπόν μια φίλη σας να θήλαζε το μωρό σας;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που διερευνήθηκε στην νέα έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Στη μελέτη, οι ερευνητές ρώτησαν 500 νέες μητέρες σχετικά για τις γνώσεις τους για την κατανομή γάλακτος από τον κάθε μαστό καθώς και εάν είχαν σκεφτεί ποτέ να δωρίσουν το γάλα τους ή να δεχτούν να θηλάσει το μωρό τους μια άλλη γυναίκα (σε περίπτωση ασφαλώς που εκείνες δεν ήταν σε θέση να θηλάσουν.)

Από την μελέτη προέκυψε: Οι γυναίκες που σπούδασαν και είχαν υψηλότερα εισοδήματα είχαν επίγνωση της έννοιας του επιμερισμού του μητρικού γάλακτος. Επιπλέον θεωρείται πιο πιθανό να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης του μητρικού γάλακτος από μια άλλη γυναίκα και να δωρίσουν το γάλα τους σε κάποιο άλλο μωρό. Το 4% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν πώς το έχουν κάνει ήδη στο παρελθόν ενώ το 2% από αυτούς παραδέχθηκαν πώς έχουν δωρίσει ή πάρει μητρικό γάλα από συγγενείς και φίλους.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι περισσότερες γυναίκες θέλουν πολύ να βοηθήσουν μια φίλη ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους που είναι άρρωστο ή έχει μειωμένη παραγωγή γάλακτος. Φαίνεται λοιπόν ότι οι γυναίκες που είναι ενημερωμένες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος και των κινδύνων των παρασκευασμάτων του εμπορίου για βρέφη, το κάνουν από επιλογή!

Ωστόσο το 25% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν πώς δεν είχαν σκεφτεί το ενδεχόμενο να ανταλλάξουν το γάλα τους ενώ το 27% των νέων μητέρων έχει ενδοιασμούς διότι δεν γνωρίζει πόσο ασφαλής είναι αυτή η διαδικασία.

«Το ανθρώπινο γάλα είναι ένα σωματικό υγρό και μέσω αυτού μπορεί να εξαπλωθούν ασθένειες όπως ηπατίτιδα, HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ορισμένα φάρμακα, η καφεΐνη και το αλκοόλ μπορεί επίσης να μεταδοθούν από το γάλα και να επηρεάσουν το μωρό σας. Ενώ εσείς μπορεί να προσέχετε, πώς μπορείτε να ξέρετε ότι και οι άλλες γυναίκες κάνουν το ίδιο;» λέει η Diane L. Spatz, καθηγήτρια της περιγεννητικής νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

 

 

Πηγή: baby.gr