Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Θηλασμός και αλλεργικό μωρό: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Θηλασμός και αλλεργικό μωρό: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα μωρά που θηλάζουν δεν παρουσιάζουν συχνά προβλήματα υγείας , όπως είναι πιθανόν να εμφανίσουν  αλλεργίες. Οι λίστες των τροφών που συχνότερα προκαλούν μια αλλεργική αντίδραση, ποικίλλουν από πηγή σε πηγή και από κουλτούρα σε κουλτούρα, αλλά το αγελαδινό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα βρίσκονται στην κορυφή όλων αυτών.

Υπάρχουν περισσότερες από 20 ουσίες μέσα στο αγελαδινό γάλα, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι είναι αλλεργιογόνες για τον άνθρωπο (Stigler 1985). Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδας οι κολικοί και οι εμετοί συνήθως προέρχονται από αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Το έκζεμα – ξηρό και τραχύ δέρμα με κοκκινίλες, που μπορεί αργότερα να γίνουν ανοιχτές πληγές – είναι ένα άλλο συνηθισμένο σύμπτωμα σε παιδιά που είναι αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το αγελαδινό γάλα μπορεί να προκαλέσει αϋπνία σε μωρά και νήπια. Η αλλεργία σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχει επίσης προταθεί σαν αιτία του ό,τι μεγαλύτερα παιδιά βρέχουν το κρεβάτι τους τη νύχτα.

Ορισμένα από τα μωρά που τρέφονται με τυποποιημένο αγελαδινό γάλα, αντιδρούν σε αυτό λόγο της μεγάλης ποσότητας που παίρνουν. Η ημερήσια ποσότητα αγελαδινού γάλακτος που καταναλώνει ένα μωρό όταν τρέφεται με τυποποιημένο γάλα είναι αντίστοιχη με την ημερήσια κατανάλωση οχτώ λίτρων γάλακτος από έναν ενήλικα! Αυτού του είδους οι αλλεργίες δεν συνοδεύονται από αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα – δεν υπάρχει δηλαδή αύξηση στα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης Ε (ΙgE) – και συνήθως εξαφανίζονται από μόνες τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γονείς που δίνουν τυποποιημένο γάλα, χρειάζεται να αλλάξουν μάρκες μέχρι να βρουν μία στην οποία δεν αντιδρά αλλεργικά το μωρό τους ή μέχρι το μωρό τους να ξεπεράσει την ευαισθησία του.
Άλλες τροφές που συχνά προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις είναι τα αυγά, το σιτάρι, το καλαμπόκι, το χοιρινό, το ψάρι και τα θαλασσινά, τα φιστίκια, οι ντομάτες, το κρεμμύδι, το λάχανο, τα μπαχαρικά, τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους και η σοκολάτα.

Τι πρέπει να κάνετε
Ορισμένοι από τους ανθρώπους που πάσχουν από αλλεργίες έχουν δει βελτίωση όταν αποφεύγουν τροφές που έχουν εκτεθεί σε χημικά κατά την καλλιέργεια και την εκτροφή τους. Άλλοι παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι τα πρόσθετα βελτιωτικά, συντηρητικά και χρώματα στις τροφές.

Σε πολλά μέρη, οι αγελάδες, τα γουρούνια και τα κοτόπουλα παίρνουν μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να έχουν πιο υγιή ζώα. Αυτά όμως μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα. Η ενίσχυση επίσης των τροφών με βιταμίνες και άλλες ουσίες μπορεί να προκαλέσει μια αλλεργική αντίδραση, καθώς επίσης το φθόριο, ο σίδηρος και ορισμένα φυτικά παρασκευάσματα.

Βεβαιωθείτε ότι τα αδέλφια ή άλλα μέλη της οικογένειας δεν προσφέρουν στο μωρό λίγο από αυτό που τρώνε – αυτή είναι μια από τις περιπτώσεις όπου δεν είναι κατάλληλο το να μοιραζόμαστε με τους άλλους. Ορισμένες φορές, ακόμα και η κατανάλωση τροφών από την ψύξη μπορεί να προκαλέσει μια αλλεργική αντίδραση.

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr