Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Θηλασμός: Τα οφέλη για τα παιδιά στην εφηβεία

Θηλασμός: Τα οφέλη για τα παιδιά στην εφηβεία

Τα οφέλη του θηλασμού για το νεογέννητο και τη μητέρα είναι πολλά και σημαντικά.

Το μητρικό γάλα προστατεύει το παιδί από τις λοιμώξεις, αποτρέπει την παχυσαρκία, μειώνει τις πιθανότητες αλλεργιών και εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

AdTech Ad

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο θηλασμός ωφελεί τα παιδιά και στην εφηβεία, καθώς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που τράφηκαν αποκλειστικά με μητρικό γάλα για τουλάχιστον 6 μήνες είχαν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος στην εφηβεία σε σύγκριση με όσους θήλασαν για λιγότερο από 6 μήνες.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για την κύηση, τον τοκετό, παιδικά και εφηβικά χαρακτηριστικά, μέσω ερωτηματολογίων, συνεντεύξεων, κλινικής εξέτασης και εξετάσεων αίματος.

bigstock Breast feeding 23741801

Κατόπιν υπέβαλαν σε υπερηχογράφημα 1.170 17χρονους για διάγνωση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσο του ήπατος.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι πάνω από το 15% των εφήβων από την ομάδα της έρευνας διαγνώστηκε με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αν ο ΔΜΣ πριν την εγκυμοσύνη είναι εντός του φυσιολογικού εύρους, ο κίνδυνος εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος στην εφηβεία μειώνεται κατά το ήμισυ, ενώ ο αποκλειστικός θηλασμός για τουλάχιστον 6 μήνες μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο κατά ένα τρίτο.

Γι’ αυτό και υπογραμμίζουν τη σημασία της κατάλληλης βρεφικής διατροφής και του οφέλους του αποκλειστικού θηλασμού για 6 μήνες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ήπατος 2016 στη Βαρκελώνη.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr