Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις κενώσεις των βρεφών

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις κενώσεις των βρεφών

Η μορφή των κενώσεων ενός μωρού αλλάζει αρκετές φορές μέσα στους πρώτους μήνες της ζωής του.

Παρότι ο αριθμός των κενώσεων διαφέρει από μωρό σε μωρό, συνήθως μειώνεται όσο μεγαλώνει. Στην αρχή, το μωρό μπορεί να έχει 3-4 κενώσεις την ημέρα, αλλά σε 1-2 εβδομάδες μπορεί να έχει μία κένωση την ημέρα ή κάθε δεύτερη ημέρα.

Φυσιολογικό είναι επίσης να έχει το μωρό ασχημάτιστα μαλακά κόπρανα, πράσινες κενώσεις, κένωση έπειτα από κάθε γεύμα ή μέχρι και 6 κενώσεις τις πρώτες ημέρες.

Μετά τη γέννησή του, το μωρό θα αποβάλει το μηκώνιο, μια κολλώδη, μαυροπράσινη ουσία, που δεν καθαρίζεται εύκολα. Η αποβολή του μηκωνίου δείχνει πως το έντερο του μωρού λειτουργεί φυσιολογικά. Όταν αποβληθεί όλο το μηκώνιο απ’ το σύστημα του μωρού, τα κόπρανά του θα αλλάξουν.

Μόλις διαμορφωθεί η πέψη, τα μωρά που πίνουν γάλα- σκόνη τείνουν να έχουν συχνότερες κενώσεις και τα κόπρανά τους συνήθως είναι πιο συμπαγή, καφέ και δύσοσμα από των μωρών που θηλάζουν.Όταν παγιωθεί ο θηλασμός, ενδέχεται να έχει μία κένωση κάθε δύο με τρεις ημέρες ενώ τα κακά του μωρού έχουν μια χαρακτηριστική γλυκερή μυρωδιά.

Η διάρροια, η δυσκοιλιότητα ή οι αιματηρές ραβδώσεις στα κακά του μωρού δεν είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται συνεχόμενα, αν όμως τα δείτε μία φορά, πιθανότατα θα αποτελούν συμπτώματα κάποιας αρκετά απλής κατάστασης. Αν ανησυχείτε, θα πρέπει να ρωτήσετε τον παιδίατρό σας.

Πολλά μωρά υποφέρουν από δυσκοιλιότητα η οποία μπορεί να προκληθεί από πολλές αιτίες όπως η αλλαγή στη διατροφή, η αφυδάτωση ή κάποια μικροαδιαθεσία, όπως ένα κρυολόγημα.

Ο καλύτερος τρόπος για να είναι πιο μαλακά τα κακά του είναι να αλλάξει η διατροφή του και να περιέχει λίγο περισσότερες φυτικές ίνες. Αν ωστόσο το μωρό δυσκολεύεται και τα κακά του είναι πολύ σκληρά και πονάει, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας χωρίς καθυστέρηση.

Οσον αφορά τη διάρροια, πολύ μαλακές, συχνές, υδαρείς κενώσεις, είναι σημάδι ότι τα έντερα είναι ερεθισμένα και ότι η τροφή περνά «εσπευσμένα».

Ανησυχείτε όταν το μωρό έχει κενώσει υδαρείς, πράσινες και δύσοσμες, αν αρνείται να φάει, αν έχειπυρετό 38οC και πάνω, αν υπάρχει αίμα ή πύο στα κόπρανά του και αν είναι νωθρό, με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr