Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Tips για μαμάδες: Δέκα τρόποι να χάσετε βάρος χωρίς δίαιτα

Υπάρχουν πολλές δίαιτες που βοηθούν στην απώλεια βάρους. Για να διατηρήσετε όμως το βάρος σας σταθερό χωρίς να ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε είναι προτιμότερο να αποφεύγετε τις δίαιτες express ή τις στερητικές. Αυτό λένε οι ειδικοί οι οποίοι προτείνουν αντί για δίαιτα να κάνετε απλές τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής σας.

Ένα κιλό λίπους – ισούται με 3.500 θερμίδες. Περικόπτοντας 500 θερμίδες την ημέρα μέσω αλλαγών στη διατροφή και ξεκινώντας άσκηση, μπορείτε να χάσετε περίπου 500 γρ. την εβδομάδα. Εάν χρειάζεται μόνο να διατηρήσετε το τρέχον βάρος σας, η μείωση 100 θερμίδων την ημέρα βοηθά για να αποφύγετε τα επιπλέον 1-2 κιλά που οι περισσότεροι ενήλικες παίρνουν κάθε χρόνο.

Υιοθετήστε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες απλές, ανώδυνες στρατηγικές για να χάσετε βάρος χωρίς να κάνετε δίαιτα

Τρώτε πρωινό κάθε μέρα

Είναι σημαντικό να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό. «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η παράλειψη του πρωινού είναι ένας εύκολος τρόπος να μειώσουν τις θερμίδες, αλλά συνήθως καταλήγουν να τρώνε περισσότερο όλη την ημέρα», λέει η Elizabeth Ward, MS, RD, συγγραφέας του The Pocket Idiot’s Guide to the New Food Pyramids . Δοκιμάστε ένα μπολ δημητριακά ολικής αλέσεως με φρούτα και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών για ένα γρήγορο και θρεπτικό ξεκίνημα της ημέρας σας.

Μην τσιμπολογάτε το βράδυ

Καθιερώστε μια ώρα και σίγουρα όχι λίγο πριν πάτε για ύπνο που θα σταματήσετε να τρώτε, ώστε να μην ενδώσετε σε τσιμπολογήματα μπροστά στην τηλεόραση. «Πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι, πιπιλίστε ένα κομμάτι σκληρής καραμέλας ή απολαύστε ένα μικρό μπολ με ελαφρύ παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι αν θέλετε κάτι γλυκό μετά το δείπνο, αλλά στη συνέχεια βουρτσίστε τα δόντια σας έτσι ώστε να έχετε λιγότερες πιθανότητες να φάτε ή να πιείτε οτιδήποτε », προτείνει η Elaine Magee, MPH, RD συγγραφέας του Comfort Food Makeovers .

Επιλέξτε τα σωστά ροφήματα

Τα γλυκά ποτά περιέχουν θερμίδες, αλλά δεν μειώνουν την πείνα όπως κάνουν τα στερεά τρόφιμα. Ικανοποιήστε τη δίψα σας με νερό, άπαχο ή χαμηλό σε λιπαρά γάλα ή μικρές μερίδες 100% χυμό φρούτων ή λαχανικών. Προσοχή στις θερμίδες αλκοόλ, οι οποίες προστίθενται γρήγορα. Εάν πίνετε ένα ποτήρι κρασί ή ένα κοκτέιλ τις περισσότερες ημέρες, αποφύγετε να καταναλώσετε αλκοόλ τα σαββατοκύριακα ( ή το αντίστροφο).

Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών βοηθά στην απώλεια βάρους. Συνοδεύστε το κυρίως γεύμα πάντα με σαλάτα και γενικά αυξήστε την ποσότητά τους σε σχέση με το κρέα. Η διατροφή σας θα εμπλουτιστεί με βιταμίνες , μέταλλα, φυτικές ίνες, και αν νιώθετε χορτάτοι, δεν θα τρέχετε στο βάζο με τα μπισκότα.

Αυξήστε τις φυτικές ίνες

Επιλέξτε ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, νιφάδες πίτουρου, ποπ κορν και κράκερ ολικής σίκαλης. Αυξάνοντας τις φυτικές ίνες θα χορταίνετε γρηγορότερα και θα τρώτε σταδιακά λιγότερο.

apoleia varous xoris diaita1

Περιορίστε τους πειρασμούς

Μια άλλη απλή στρατηγική για να μειώσετε τις θερμίδες είναι να ελέγχετε το τι υπάρχει στα ντουλάπια του σπιτιού σας. Επίσης να χρειαστεί να βγείτε επιλέξτε ψητά ή με λιγότερες κρέμες και λιωμένα τυριά. Πριν παραγγείλετε το επόμενο πιάτο, περιμένετε τουλάχιστον 15 λεπτά και πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό.

Μειώστε τις μερίδες

Οι περισσότερες μερίδες που σερβίρονται τόσο σε εστιατόρια όσο και στο σπίτι είναι μεγαλύτερες από αυτές που χρειάζεστε. «Αποκτήστε άμεσο έλεγχο της μερίδας που τρώτε, χρησιμοποιώντας μικρά μπολ, πιάτα και φλιτζάνια» , λέει ο Brian Wansink, PhD, συγγραφέας του Mindless Eating. Δεν θα αισθάνεστε στερημένοι γιατί το φαγητό θα φαίνεται άφθονο ( ειδικά στα μικρά πιάτα).

Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Ξεκινήστε το περπάτημα μέχρι να φτάσετε τα 10.000 βήματα την ημέρα. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάντε ό, τι μπορείτε για να είστε πιο δραστήριοι – περπατάτε μέσα στο σπίτι ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο, βγάλτε το σκυλί έξω για βόλτα, αφήστε το αυτοκίνητο και πηγαίνετε στα κοντινά καταστήματα με τα πόδια.

apoleia varous xoris diaita3

Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα

Οι ειδικοί συστήνουν να τρώτε μικρά, συχνά γεύματα και σνακ (κάθε 3-4 ώρες), για να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση.

Προτιμήστε πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις

Μπορείτε να περιορίσετε τις θερμίδες χωρίς κόπο εάν χρησιμοποιείτε προϊόντα χαμηλών λιπαρών. Επίσης, χρησιμοποιήστε σάλτσα ή χούμους ως ντιπ, αλείψτε τα σάντουιτς με μουστάρδα αντί για μαγιονέζα, τρώτε απλές ψητές γλυκοπατάτες αντί για τις κλασικές, βάλτε άπαχο γάλα αντί για κρέμα στον καφέ σας, κ.ο.κ.

Πηγή: webmd.com


Πηγή