Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Tips για μαμάδες: Λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο στο ψήσιμο;

Το αλουμινόχαρτο όπως και η λαδόκολλα χρησιμοποιούνται ευρέως στο ψήσιμο των φαγητών και των γλυκών.

Σε ποιες περιπτώσεις όμως είναι προτιμότερη η χρήση της λαδόκολλας από αυτή του αλουμινόχαρτου και σε ποια φαγητά;

Ας δούμε τι προτείνουν οι ειδικοί:
 
Λαδόκολλα

Η λαδόκολλα είναι από πιο ευέλικτα υλικά που θα βρείτε στην κουζίνα. Είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες γι΄αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως στο ψήσιμο.

Πώς να τη χρησιμοποιήσετε:

  • Στρώστε λαδόκολλα στο ταψί όταν ψήνετε μπισκότα, γλυκά, ή οτιδήποτε άλλο δεν θέλετε να σας κολλήσει
  • Χρησιμοποιήστε λαδόκολλα όταν ψήνετε ψωμί. Μπορείτε να τη λαδώσετε προαιρετικά Σε κάθε περίπτωση το ψωμί θα γίνει τραγανό.
  • Ψήστε ψάρια, λαχανικά ή μπιφτέκια σε ταψί που έχετε απλώσει λαδόκολλα. Δεν θα κολλήσουν και θα κρατήσουν τα υγρά τους.

Αλουμινόχαρτο

alouminoxarto xriseis

Το αλουμινόχαρτο είναι λεπτό και εύκαμπτο.  Επίσης, μεταφέρει και διανέμει θερμότητα χωρίς να ζεσταίνεται γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο και πρακτικό στο μαγείρεμα.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που αποτρέπουν τη χρήση αλουμινόχαρτου στο ψήσιμο, υποστηρίζοντας ότι το αλουμίνιο που απελευθερώνεται εξαιτίας της θερμοκρασίας, εισχωρεί στον οργανισμό μέσω του φαγητού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Journal of Electrochemical Science, όταν ψήνουμε φαγητό σε αλουμινόχαρτο, τα αλουμίνιο περνάει στο φαγητό που καταναλώνουμε επηρεάζοντας σημαντικά την υγεία.

  • Εναλλακτικά μπορείτε να σκεπάζετε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και στη συνέχεια με το αλουμινόχαρτο ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το φαγητό.
  • Σκεπάστε μπολ με φαγητό χρησιμοποιώντας αλουμινόχαρτο και τοποθετείστε τα στο ψυγείο.
  • Η γυαλιστερή πλευρά του αλουμινόχαρτου θεωρείται η καλύτερη για να τυλίγετε τα τρόφιμα.

Αλλες χρήσεις του αλουμινόχαρτου

Πέραν της κλασικής του χρήσης ( ψήσιμο, σκέπασμα φαγητών, τύλιγμα τροφίμων) το αλουμινόχαρτο αποδεικνύεται στην πράξη ένα σούπερ καθαριστικό.

Για παράδειγμα, δοκιμάστε να τρίψετε τις σχάρες του φούρνου με αλουμινόχαρτο. Τα λίπη θα εξαφανιστούν και η σχάρα θα γίνει σαν καινούρια. Προτιμήστε να κάνετε μπάλα το αλουμινόχαρτο, έτσι το τρίψιμο θα είναι πιο εύκολο.

Αν σας ενοχλεί η σκουριά στις επιφάνειες αλουμινίου, η λύση είναι το αλουμινόχαρτο ( φυσικά).Τρίψτε όσο πιο καλά μπορείτε και θα δείτε αμέσως τη διαφορά. Όμως και τα ασημικά σας μπορούν να αποκτήσουν την παλιά τους λάμψη, αρκεί να τοποθετήσετε σε βραστό νερό μια μπάλα αλουμινόχαρτου και μια κουταλιά σόδα.

Ταλαιπωρείστε με το σιδέρωμα; Θα δείτε μεγάλη διαφορά αν κάτω από το σιδερόπανο τοποθετήσετε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου. Ναι, σωστά διαβάσατε. Βάζετε αλουμινόχαρτο κατά μήκος της επιφάνειας που σιδερώνετε, το στρώνετε καλά με το χέρι σας και τοποθετείτε πάλι από πάνω το σιδερόπανο.

 


Πηγή