Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Tips για μαμάδες: Πέντε χρήσεις της αμμωνίας στην καθαριότητα του σπιτιού

Η αμμωνία έχει χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία βαφών, λιπασμάτων, αλλά και τροφίμων, ενώ ιδιαίτερα πιο παλιά χρησιμοποιούνταν κατά κόρον και στη ζαχαροπλαστική. Οι χρήσεις της ωστόσο, είναι πολλές παραπάνω από όσες μπορεί να νομίζετε και εξίσου αποτελεσματική είναι και ως καθαριστικό.

Πώς μπορείτε λοιπόν να αξιοποιήσετε την αμμωνία στην καθαριότητα του σπιτιού;

Κάντε τη μπανιέρα και τον νιπτήρα σας να λάμψουν

Βάλτε σε μία λεκάνη ζεστό νερό και προσθέστε λίγη ποσότητα αμμωνίας. Ανακατέψτε και με ένα σφουγγάρι τρίψτε πολύ καλά όλη την επιφάνεια της μπανιέρας και του νιπτήρα. Όλη η βρωμιά και οι λεκέδες από υγρασία και μούχλα θα εξαφανιστούν.

Καθαρίστε τoν φούρνο σας (εάν δεν είναι αερίου)

Θέλετε να καθαρίσετε τον φούρνο σας χωρίς να τρίβετε καμένα λίπη και λεκέδες με τις ώρες; Δοκιμάστε το εξής. Ανάψτε τον φούρνο στους 65 βαθμούς C και μόλις ζεσταθεί κλείστε τον. Βάλτε στην πάνω σχάρα ου φούρνου ένα μπολ με αμμωνία και στην από κάτω ένα μπολ με νερού που έχετε βράσει. Κλείστε την πόρτα και αφήστε τα δύο μπολ όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα καθαρίστε τον φούρνο με χαρτί κουζίνας και λίγο απορρυπαντικό πιάτων και θα είναι πεντακάθαρος, σαν καινούριος, στο λεπτό.

Καθαρίστε τα ασημένια και χρυσά κοσμήματα

Χρησιμοποιήστε την αμμωνία για να δώσετε στα κοσμήματά σας τη χαμένη τους λάμψη. Βάλτε τα σε ένα μπολ που περιέχει ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και μισό φλιτζάνι υγρής αμμωνίας και αφήστε τα να μουλιάσουν. Στη συνέχεια σκουπίστε τα με ένα καθαρό πανί και θα είναι πεντακάθαρα και λαμπερά.

Πηγή φωτογραφίας: pexels.com / photo credits Agung Pandit

Κάντε τα λευκά πάνινα παπούτσια σας σαν καινούρια

Βάλτε σε μία λεκάνη ζεστό νερό και αμμωνία. Ανακατέψτε και μουλιάστε μέσα στο νερό ένα πανί. Αφού του στραγγίξετε καλά, χρησιμοποιήστε το για να καθαρίσετε όλους τους λεκέδες από τα πάνινα παπούτσια σας. Ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα θα έχετε εάν αντί για πανί, χρησιμοποιήσετε μία παλιά οδοντόβουρτσα.

Κάντε τα τζάμια σας «αόρατα» χωρίς δαχτυλιές

Καθαρίστε τα τζάμια σας εύκολα και γρήγορα με ένα διάλυμα νερού και αμμωνίας. Βάλτε σε μία λεκάνη ένα φλιτζάνι υγρή αμμωνία και τρία φλιτζάνια νερό, ανακατέψτε και με ένα πανί εξαφανίστε λεκέδες και δαχτυλιές.


Πηγή