Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Tips για μαμάδες: Πώς θα καθαρίσετε σωστά την καφετιέρα του γαλλικού;

Μπορεί να χρησιμοποιείτε την καφετιέρα του γαλλικού καφέ καθημερινά, όμως πιθανά να μην την καθαρίζετε όσο συχνά θα έπρεπε. Ο τακτικός καθαρισμός της καφετιέρας είναι σημαντικός αφενός γιατί αυξάνει τη διάρκεια ζωής της ίδιας της ηλεκτρικής συσκευής, και αφετέρου για λόγους υγείας. Επιπλέον, μία βρώμικη καφετιέρα μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση του καφέ ή ακόμα χειρότερα, να γίνει εστία μούχλας και βακτηρίων, όπως αναφέρει και έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το National Science Foundation το 2011.

Πώς, λοιπόν, θα καθαρίσετε την καφετιέρα του γαλλικού σωστά;

Πλύνετε τα αποσπώμενα μέρη με νερό και υγρό για τα πιάτα μετά από κάθε χρήση

Όχι, ένα ξέπλυμα με νερό δεν αρκεί. Πλένετε μετά από κάθε χρήση τα αποσπόμενα μέρη της καφετιέρας όπως είναι κανάτα και η θήκη του φίλτρου. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και υγρό για τα πιάτα. Αφήστε τα να στεγνώσουν ή στον στεγνωτήρα ή στον καφετιέρα με το καπάκι στο πάνω μέρος ανοιχτό για να στεγνώσει η θήκη του φίλτρου πιο γρήγορα.

Καθάρισμα με ξύδι μία φορά το μήνα

Με την καθημερινή χρήση, στο εσωτερικό της καφετιέρας συγκεντρώνονται άλατα σε σημείο μάλιστα που ίσως να αλλοιώνεται και η γεύση του καφέ. Τι πρέπει να κάνετε; Γεμίστε την καφετιέρα με ίση ποσότητα και λευκού ξυδιού. Αντί για φίλτρο βάλτε στην θήκη ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας και βάλτε την καφετιέρα σε λειτουργία τόσο ώστε να γεμίσει η κανάτα με την μισή ποσότητα του μείγματος που ρίξατε. Στο σημείο αυτό κλείστε την καφετιέρα για μισή ώρα και στη συνέχεια βάλτε την ξανά σε λειτουργία για να γεμίσει η κανάτα και με το υπόλοιπο. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία άλλη μία φορά.

Ιδανικά, θα πρέπει να κάνετε το παραπάνω μία φορά το μήνα, ανάλογα βέβαια και από το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε την καφετιέρα.

Καθαρίστε το την κανάτα με ρύζι

Όπως αναφέρεται και παραπάνω, η κανάτα θα πρέπει να καθαρίζεται μετά από κάθε χρήση. Εάν ωστόσο παρατηρήσετε ότι έχει λεκέδες που δεν φεύγουν με ένα απλό πλύσιμο, δοκιμάστε το εξής: γεμίστε την κανάτα με ζεστό νερό και ξύδι. Περιστρέψτε το μείγμα μέσα στο δοχείο και στη συνέχεια πλύνετε με σφουγγάρι και σαπούνι. Τυχόν υπολείμματα θα αφαιρεθούν πολύ εύκολα.

Πηγή: goodhousekeeping.com


Πηγή