Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Tips για μαμάδες: Πώς να καθαρίσετε εύκολα το σχαροτήγανο

Το σχαροτήγανο είναι ιδιαίτερα πρακτικό και ανθεκτικό στη χρήση του.

Σε γενικές γραμμές καθαρίζεται εύκολα, ωστόσο, χρειάζεται προσοχή όταν πρέπει να απομακρύνετε τα καμμένα λίπη. Καλό είναι να ποφεύγετε το σύρμα και γενικά να μην τρίβετε με σκληρά σφουγγάρια, καθώς υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν γραμμές στην αντικολλητική επιφάνεια.

Να θυμάστε ότι, ο μόνος τρόπος για να χρησιμοποιείτε αυτό το τηγάνι από χυτοσίδηρο για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σας και τη γεύση του φαγητού, είναι να το καθαρίζετε σωστά.

Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί οι τρόποι:

Πλύσιμο με ζεστό νερό

Να πλένετε το σχαροτήγανο πριν από κάθε γεύμα, πάντα στο χέρι και όχι στο πλυντήριο πιάτων. Αφού το πλύνετε, σκουπίστε το με μια καθαρή πετσέτα και βάλτε το φαγητό. Τι κάνετε με τα υπολλείμματα … Αφαιρείτε – όσα περισσότερα μπορείτε – με χαρτί και τα υπόλοιπα με μια σπάτουλα ειδικά μεταξύ των κορυφογραμμών. Ξεπλένετε με ζεστό νερό ( όχι με κρύο, ούτε με βραστό).

Αλάτι και νερό

Δεδομένου ότι πρέπει να διατηρήσετε ανέπαφη την επιφάνεια, είναι καλύτερα να καθαρίσετε το σχαροτήγανο με αλάτι αντί για απορρυπαντικό. Το αλάτι kosher είναι μια καλή λύση καθαρισμού για την αφαίρεση τροφίμων από το τηγάνι.

Καλύψτε την επιφάνεια του τηγανιού με αλάτι και προσθέστε λίγο βραστό νερό για να δημιουργήσετε μια πάστα. Τρίψτε όλες τις γωνίες με σφουγγάρι ( όχι σύρμα) ή νάιλον βούρτσα.Στη συνέχεια, ξεπλύντε με ζεστό νερό και επαναλάβετε εάν είναι απαραίτητο.

φώτο: pexels.com /Dayvison de Oliveira Silva

Πατάτα με αλάτι

Κόψτε μια παλιά πατάτα στη μέση ή σε μεγάλα κομμάτια. Πασπαλίστε άφθονο χοντρό αλάτι πάνω στην επιφάνεια του σχαροτήγανου. Στη συνέχεια, τρίψτε το τηγάνι πιέζοντας τις πατάτες πάνω στο αλάτι. Ξεπλένετε με άφθονο ζεστό νερό.

Αλάτι με λάδι

Ρίχνετε λίγο λάδι στην επιφάνεια του τηγανιού και το απλώνετε ομοιόμορφα με το χέρι σας ή με ένα πινέλο. Στη συνέχεια, προσθέστε μια μεγάλη ποσότητα αλάτι kosher και τρίψτε, με μια βούρτσα από νάιλον, τα λίπη. Αφαιρείτε τα υπολείμματα με χαρτί και ξεπλένετε.

Πηγή: thepan-handler.com


Πηγή