Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

To λέει και η επιστήμη: Η αγκαλιά είναι το καλύτερο χαλαρωτικό για τα μωρά

Η στενή επαφή είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη του μωρού. Επομένως, οι αγκαλιές των γονιών είναι απαραίτητες προκειμένου να νιώσει το μωρό ασφάλεια, αγάπη και ηρεμία.

Τα παραπάνω, αποδείχτηκαν σε μια επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από 6 Ιάπωνες ερευνητές και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό iScience . Σε αυτή τη μελέτη, εξετάστηκε η συμπεριφορά των παιδιών κάτω του ενός έτους όταν αγκαλιάζονταν από τους γονείς και τους φροντιστές τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μωρά μεγαλύτερα των 4 μηνών είχαν πιο αργό καρδιακό ρυθμό όταν ήταν προηγουμένως στην αγκαλιά των γονιών τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας αίσθησης χαλάρωσης που είναι ασυναγώνιστη.

Τι συμβαίνει όταν έχετε αγκαλιά το μωρό

Το αγκάλιασμα μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό του μωρού, ανάλογα με το πόσο χρονών είναι, ποιος το αγκαλιάζει και τι είδους αγκαλιά παίρνει. Όλα αυτά διεγείρουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα (ANS) και προκαλούν δραστηριότητα στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα ( SNS), το οποίο αυξάνει τον καρδιακό του ρυθμό ή στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (PNS), που μειώνει τον καρδιακό ρυθμό χαλαρώνοντάς το.

Σε μωρά ηλικίας κάτω των τεσσάρων μηνών, οι αγκαλιές δεν τα χαλαρώνουν απαραίτητα. Ο καρδιακός ρυθμός δεν αυξάνεται ούτε μειώνεται όταν κρατάτε ή αγκαλιάζετε εσείς ή κάποιος άλλος το μωρό (και όχι επειδή δεν σας αναγνωρίζουν – στην πραγματικότητα, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα νεογέννητα προτιμούν το πρόσωπο της μητέρας τους από εκείνο ενός ξένου). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το PNS του δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, οπότε διέπεται κυρίως από το SNS, το οποίο γενικά δεν προκαλείται από μια αγκαλιά.

agkalia kai moro2

Οι αγκαλιές ενισχύουν το δέσιμο γονιού και παιδιού 

Σε βρέφη μικρότερα των 4 μηνών, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η επαφή βοηθά τα βρέφη να αποφύγουν τον ταραγμένο καρδιακό ρυθμό. Αυτό συμβαίνει επειδή αντιλαμβάνονται ότι κάποιος είναι υπεύθυνος για την προστασία τους και δεν είναι ανυπεράσπιστα.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά δεν βιώνουν τα ίδια συναισθήματα όταν τα κρατά ένας ξένος. Αντίθετα αναγνωρίζουν τους γονείς τους και νιώθουν ανακούφιση όταν είναι στην αγκαλιά τους.Επιπλέον, αυτή η στοργή δεν ωφελεί μόνο τα παιδιά. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι οι γονείς βιώνουν επίσης μια περίοδο μοναδικής πληρότητας όταν αγκαλιάζουν τα παιδιά τους.

Έτσι επιβεβαιώνεται και επιστημονικά ότι οι αγκαλιές από τους γονείς ενισχύουν τις σχέσεις με τα παιδιά και τα προετοιμάζουν για τους διαπροσωπικούς δεσμούς που θα έχουν στο μέλλον.


Πηγή