Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

To παιδί σας κόλλησε γαστρεντερίτιδα: Τι πρέπει να κάνετε

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα πολύ κοινή ασθένεια και αυτό τον καιρό παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετό, πονοκέφαλο, πυρετό και ρίγη. Το πιο κοινό πρόβλημα με την γαστρεντερίτιδα είναι η αφυδάτωση.

Η γαστρεντερίτιδα εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων τροφών, ή νερού, καθώς και με την απευθείας επαφή με ήδη μολυσμένο άτομο. Η καλύτερη πρόληψη είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών.

Αν το παιδάκι σας έχει γαστρεντερίτιδα, πρώτα από όλα δώστε του χρόνο να ξεκουραστεί. Θα νιώθει εξάντληση και εσείς οφειλετε να το σεβαστείτε.
Όταν ο εμετός του παιδιού σταματήσει, αρχίστε να του δίνετε μικρές ποσότητες στοματικού διαλύματος ενυδάτωσης, ανάλογα με τις οδηγίες του παιδιάτρου.
Αρχίστε να το του δίνετε πάλι φαγητό σταδιακά με τροφές που είναι εύκολες στην πέψη, όπως τοστ, ρύζι, μπανάνες και βραστές πατάτες.
Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί σας πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως πλήρες γάλα και παγωτό καθώς αυτές οι τροφές επιδεινώνουν τη διάρροια.
Συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρο σας αν το μικρό σας δείχνει σημάδια αφυδάτωσης, όπως ξηρό στόμα και ξηρό δέρμα, μεγάλη δίψα, βυθισμένα μάτια, ή αν κλαίει χωρίς δάκρυα.


Πηγή