Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
«Το παιδί μου φοβάται το σκοτάδι. Τι μπορώ να κάνω;»

«Το παιδί μου φοβάται το σκοτάδι. Τι μπορώ να κάνω;»

Συχνά τα μικρά παιδιά φοβούνται το σκοτάδι – φαντάζονται πώς τέρατα κρύβονται στο δωμάτιό τους. Η εμπειρογνώμονας Martha Erickson, καθηγήτρια παιδοψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, εξηγεί πώς να χειριστείτε τους φόβους των μικρών σας.

Ποιος κρύβεται κάτω από το κρεβάτι σου;

Για πολλούς λόγους, τα μικρά παιδιά φοβούνται να μείνουν μόνα τους, ειδικά τη νύχτα στο σκοτάδι. Συχνά φαντάζονται ότι τρομακτικά πλάσματα κυκλοφορούν στον δωμάτιό τους, μέσα στην ντουλάπα ή κάτω από το κρεβάτι. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορούν να διαχωρίσουν την φαντασία από την πραγματικότητα και όταν δεν μπορούν να δουν τι υπάρχει γύρω τους – αφού είναι σκοτεινά – αυτομάτως ζωντανεύει η φαντασία τους.

Πώς μπορείτε να διευκολύνετε τον φόβο τους για το σκοτάδι;

Συχνά τα παιδάκια προσχολικής ηλικίας, όταν έρχεται η ώρα του ύπνου, ισχυρίζονται ότι κάτω από το κρεβάτι τους υπάρχει ένα τέρας ή ο λύκος. Αρνούνται να μείνουν μόνα τους στο δωμάτιο να κοιμηθούν με αποτέλεσμα είτε να κοιμούνται στο δωμάτιο των γονέων είτε οι γονείς να μεταφέρονται στο παιδικό δωμάτιο. Είναι αυτός λόγος ανησυχίας; Τι μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσει το παιδί σας αυτούς τους φόβους;

H Δρ. Erickson, εξηγεί:

Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο τα μικρά παιδιά να ανατροφοδοτούν τρομακτικές εικόνες που βλέπουν στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο. Οι πραγματικές ιστορίες επίσης παιδιών που κακοποιούνται ή έχουν απαχθεί μπορεί να διαβρώσουν την συναισθηματική τους ασφάλεια και να εξάπτουν την φαντασία τους. Είναι επίσης κοινό για τα παιδιά που βιώνουν άγχος και στρες για την επόμενη μέρα ή γενικά στην καθημερινότητά τους.

Θα πρέπει να ανησυχήσετε μόνο εάν η συμπεριφορά αυτή συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα ή είναι πολύ έντονη και παρεμποδίζεται σημαντικά ο ύπνος του παιδιού ή ικανότητά του να παίζει και να μαθαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν σοφό να βεβαιωθείτε ότι το παιδί δεν έχει βιώσει κάτι τραυματικό και ζητήστε την συμβουλή ενός ψυχολόγου, εάν χρειαστεί.

Προς το παρόν, εδώ είναι μερικές συμβουλές για το πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να ελέγξει αυτούς τους φόβους.

  • Πάρτε τους φόβους του παιδιού στα σοβαρά, χωρίς υπερβολές. Είναι σημαντικό να μην απορρίψετε ή να γελοιοποιήσετε τους φόβους του. Ακούστε τα συναισθήματά του και μιλήστε σοβαρά: «Βλέπω ότι είσαι πραγματικά πολύ τρομαγμένος.»
  • Διαβεβαιώστε τον/την ότι είναι απολύτως ασφαλείς. Προσφέρετε  άνεση και αποδείξτε στο παιδί ότι δεν υπάρχει τίποτα τρομακτικό στο δωμάτιό του. Μπορείτε να ανάψετε τα φώτα, να ψάξετε κάτω από το κρεβάτι και να του/της δείξετε ότι όλα είναι μια χαρά στην θέση τους.
  • Με την πάροδο του χρόνου, βοηθήστε τον/την να κυριαρχήσει απέναντι στους φόβους παίζοντας διαδραστικά παιχνίδια.
  • Τέλος, δείτε μέσα από τα μάτια του παιδιού σας τη δική σας παιδική ηλικία. Τι μπορεί να σας τρόμαζε; Τι βρίσκατε παρήγορο εκείνες τις στιγμές; Όπως και με τόσα άλλα, οι δικές σας αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας θα σας δώσουν τις καλύτερες απαντήσεις για το πώς να διαχειριστείτε τις φοβίες των παιδιών σας.

 

 

 

 

Πηγή: baby.gr