Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024
Τρεις κανόνες φροντίδας για το νεογέννητο

Τρεις κανόνες φροντίδας για το νεογέννητο

Οι πρώτες μέρες των γονιών με το νεογέννητο παιδί τους στο σπίτι είναι γεμάτες ευτυχία αλλά πολλές φορές και άγχος.

 

Εκτός από τη βοήθεια και την εμπειρία των γονιών του ζευγαριού και φυσικά τον παιδίατρο που θα δώσει τις οδηγίες του, υπάρχουν μερικές συμβουλές σχετικά με τα όσα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις πρώτες μέρες που φροντίζουμε ένα νεογέννητο στο σπίτι μας.

Συγκεκριμένα…

1. Το καθάρισμά του
Κατά τις πρώτες ημέρες, ουσιαστικά δεν πρέπει να κάνουμε μπάνιο το μωρό, επειδή δεν έχει πέσει ακόμα ο αφαλός του. Για να καθαρίσουμε, λοιπόν, το νεογέννητο, χρησιμοποιούμε νωπά πανάκια και τρίβουμε απαλά το δερματάκι του με μαλακές πετσέτες. Για τον αφαλό του, μπορούμε να προμηθευτούμε κάποιο ειδικό προϊόν περιποίησης, που θα χρησιμοποιήσουμε σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.

2. Αλλαγή πάνας
Ένα νεογέννητο χρειάζεται να αλλάξει πάνα περίπου φορές την ημέρα, συνεπώς θα πρέπει να αγοράσουμε την ανάλογη ποσότητα. Εκτός από την γνωστή αλλαξιέρα, μπορούμε να απλώσουμε στο κρεβάτι αδιάβροχα βρεφικά υποστρώματα για τις αλλαγές της πάνας. Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε και προϊόντα τύπου ταλκ ή ήπιες κρέμες συγκάματος για να ανακουφίζετε μικρούς ερεθισμούς.

3. Ύπνος
Τα νεογέννητα κοιμούνται πολλές ώρες την ημέρα αλλά ο ύπνος τους δεν είναι συνεχόμενος. Διακόπτεται από την ανάγκη τους για φαγητό συνήθως κάθε δυο με τέσσερις ώρες. Οι γονείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι γι’ αυτό και να φροντίζουν να… ξεκλέβουν λίγες ώρες ύπνου όσο το μωρό κοιμάται για να αποφύγουν την εξάντληση και να μπορέσουν να φροντίσουν καλύτερα το καινούριο μέλος της οικογένειας.

 Πηγή: baby.gr