Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Τσάι στην εγκυμοσύνη Πόσο και ποιο είδος μπορείτε να πίνετε

Τσάι στην εγκυμοσύνη: Πόσο και ποιο είδος μπορείτε να πίνετε

Το τσάι είναι ιδανικό αντικατάστατο του καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια που η καφεϊνη θα πρέπει να ελαττωθεί.

Στην περίοδο της εγκυμοσύνης ένα φλιτζάνι τσάι μπορεί να διευκολύνει την πρωινή ναυτία, ακόμη και να μειώσει τη διάρκεια του τοκετού! Η ποσότητα της καφεΐνης όμως σε ένα φλιτζάνι τσάι μπορεί να ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα με το είδος, οποτε το πιο σωστό είναι να ελέγχετε τόσο τις ετικέτες, όσο και την άποψη του γιατρού σας.

Ωστόσο υπάρχουν είδη τσαγιού που είναι καλύτερο να αποφεύγετε.

Μπορείτε στην εγκυμοσύνη σας να καταναλώνετε άφοβα τσάι που περιέχει πιπερόριζα, μέντα, θυμάρι, γιασεμί καθώς και το τσάι που φτιάχνεται από φρούτα (εκτός από το βατόμουρο, το οποίο θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσει μέχρι και πρόωρο τοκετό).
Αποφύγετε το τσάι από βότανα, όπως χαμομήλι, λεμονόχορτο, γλυκάνισο, σύμφυτο, γατόχορτο ή νεπέτα, ιβίσκο, σμέουρο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, σάσσαφρο, τσουκνίδα, αγριαψιθιά. Επίσης το γερμανικό χαμομήλι σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή και αϋπνίες, παρόλο που είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες. Η εχινάκεια σε μικρές δόσεις είναι ασφαλής, αλλά αποφύγετε να τη χρησιμοποιήσετε πάνω από μία εβδομάδα συνεχόμενα. Το πράσινο τσάι έχει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία αλλά περιέχει καφεΐνη και, μάλιστα, σε μεγαλύτερες ποσότητες από το μαύρο τσάι, οπότε και η καταναλωθείσα ποσότητα πρέπει να συνυπολογίζεται στην ημερήσια ποσότητα πρόσληψης.

Και ένα κολπάκι: Για να αφαιρέσεις την καφεΐνη από το αγαπημένο σου τσάι, άφησε τα φύλλα ή το σακουλάκι του τσαγιού μέσα στο νερό για 30 δευτερόλεπτα, χύσε το νερό και πρόσθεσε καινούριο ζεστό. Το μεγαλύτερος μέρος της καφεΐνης θα έχει αφαιρεθεί, αφου η καφεΐνη είναι η πρώτη ουσία που απελευθερώνεται στο νερό όταν ρίχνεις το τσάι (αυτό συμβαίνει εντός των πρώτων 25 δευτερόλεπτων).

 

Πηγή: mothersblog.gr