Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Βρεφικό έκζεμα: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Βρεφικό έκζεμα: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Αν ξαφνικά παρατηρήσετε στην μεταξένια και απαλή επιδερμίδα του μωρού σας μικρές κοκκινίλες που του προκαλούν φαγούρα, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για έκζεμα.

Συνήθως εμφανίζεται στους πρώτους 2 – 6 μήνες του μωρού και ονομάζεται κι αλλιώς ατοπική δερματίτιδα ενώ επηρεάζει περίπου το 20% των βρεφών και μικρών παιδιών. Εάν λοιπόν το μωράκι σας έχει ερεθισμένο το δερματάκι του και υποφέρει από φαγούρα, τα παρακάτω 6 tips είναι βέβαιο ότι θα το ανακουφίσουν.

Αποφύγετε τα αρωματικά βρεφικά προϊόντα περιποίησης

Πολλά μωρά έχουν αλλεργίες στις χημικές ουσίες, στα αρώματα και χρώματα σε ρούχα και στα απορρυπαντικά και μωρουδιακά προϊόντα που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα, ξηρότητα και ερυθρότητα. Σε ένα νεογέννητο δεν υπάρχει λόγος να του βάζετε αρώματα και λοσιόν επειδή το ανοσοποιητικό του σύστημα ακόμα αναπτύσσεται. Ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό δερματικών προβλημάτων, αλλεργιών ή άσθματος είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προστατεύετε το ανοσοποιητικό του μωρού και το μωρό από ερεθιστικά αλλεργιογόνα Αυτό που συστήνουν επίσης πολλοί δερματολόγοι είναι να πλένετε τα ρούχα του μωρού σας με μαλακτικό. Όλα αυτά φαίνεται πώς βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των αλλεργιών και κνησμού.

Τεστ για τροφικές αλλεργίες

Κρατήστε ένα ημερολόγιο διατροφής για να δείτε αν ορισμένα τρόφιμα προκαλούν εξάρσεις. Σε αυτήν την περίπτωση ζητήστε από τον παιδίατρο να σας συστήσει έναν αλλεργιολόγο και φυσικά αφαιρέστε τα «ένοχα συστατικά» από την διατροφή του μωρού.

Υπερβολικά καθαρό;

Τα μωρά όπως έχουμε ξαναπεί, δεν έχουν τη δυνατότητα να λερωθούν οπότε το καθημερινό μπάνιο στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητο. Ένα μπανάκι δυο με τρεις φορές την εβδομάδα με την χρήση απαλών προϊόντων και το καθημερινό πλύσιμο του προσώπου, του λαιμού, των χεριών, του ποπού και των πτυχών στον λαιμό και τις μασχάλες είναι αρκετό για το μωρό. Αν πάντως το μωρό έχει αναπτύξει ήδη έκζεμα το καθημερινό μπάνιο με μια μαλακτική κρέμα που παγιδεύει την υγρασία είναι ευεργετικό.

Αποφύγετε το πολύ ζεστό νερό

Προσέξτε το νερό που κάνετε μπάνιο το μωρό σας να μην είναι πολύ ζεστό και το μωρό να μην έρχεται σε επαφή με πολύ ζεστά υφάσματα διότι το πολύ ζεστό νερό αφυδατώνει το δέρμα πιο γρήγορα από το χλιαρό νερό και τα μάλλινα υφάσματα προκαλούν φαγούρα.

Περιορίστε το ξύσιμο

Για να μην μείνουν ουλές στο δερματάκι του μωρού από το ξύσιμο της φαγούρας κρατήστε τα νυχάκια του καθαρά και περιποιημένα. Δοκιμάστε να του φορέσετε και ένα ζευγάρι γάντια.

Ακολουθήστε φαρμακευτική αγωγή

Μιλήστε με το γιατρό του παιδιού σας ή με έναν παιδοδερματολόγο. Αν οι παραπάνω συμβουλές δεν βοηθήσουν, ο γιατρός σας ίσως σας προτείνει να δοκιμάσετε ήπια τοπικά στεροειδή σε μορφή κρέμας.

 

Πηγή: popsugar.com