Σάββατο , 19 Οκτώβριος 2019

Μαριναρισμένος σολομός με σως teriyaki

Υλικά για 4 άτομα

Για τη σως teriyaki

  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ποτό σάκε (γιαπωνέζικο ποτό που γίνεται από ρύζι)
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού σόγια σως
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού mirin (γλυκό γιαπωνέζικο κρασί)
  • 3 κουταλιές σούπας τριμμένο τζίντζερ (φρέσκο ή σκόνη
  • 1/4 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη

Για τον σολομό

  • 1 κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο ή σπορέλαιο
  • 4 φιλέτα φρέσκα σολομού
  • ρύζι με μπρόκολο για γαρνιτούρα
  • σως teriyaki

Για τη γαρνιτούρα με το ρύζι

  • 1 κούπα ρύζι σπυρωτό
  • 300 γραμμάρια μπρόκολο κομμένο σε φουντίτσες
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη σως teriyaki

  1. Βάζετε όλα τα υλικά σε τηγάνι και το τοποθετείτε σε χαμηλή φωτιά. Το αφήνετε να βράσει, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Το απομακρύνετε από τη φωτιά και σερβίρετε ή μαρινάρετε το κρέας ή το ψάρι.

Για τον σολομό

  1. Τοποθετήστε την πλευρά με την σάρκα του σολομού στο μπολ με την σως teriyaki και μαρινάρετε για 30 λεπτά.
  2. Ζεσταίνετε σε σχάρα ή αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τοποθετείτε τον σολομό από την πλευρά του δέρματος επάνω στο τηγάνι.
  3. Ψήνουμε για 3 λεπτά, αναποδογυρίζετε και ψήνουμε για 6-8 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μαγειρεμένος σας αρέσει.

Για τη γαρνιτούρα με το ρύζι

  1. Σε ένα κατσαρολάκι με μια κούπα νερό βράζουμε το ρύζι για 10 λεπτά.
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε μέσα το μπρόκολο και το ζεματάμε για 5 λεπτά.
  3. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με τον σολομό.

Source link