Κυριακή , 31 Μάιος 2020

Ο δεκάλογος του «τέλειου» espresso

Για τους λάτρεις του καφέ, ένας καλός espresso είναι μια πραγματική εμπειρία απόλαυσης. Πόσοι όμως ξέρουμε τα σημαντικά βήματα για την παρασκευή του, έτσι ώστε το τελικό γευστικό αποτέλεσμα να μας επιβραβεύσει;

Απευθυνθήκαμε στον coffee expert Γιώργο Λουκά, συνιδιοκτήτη του αγαπημένου Warehouse στα Εξάρχεια και της Wisecup Coffee Roasters, για να μας δώσει χρήσιμες συμβουλές και μικρά μυστικά για τη δημιουργία του «τέλειου» espresso.

«Πέραν των τυπικών κανόνων που συνοδεύουν την παρασκευή ενός «τέλειου» espresso, κατά τη γνώμη μου, υπάρχει κι ένας ακόμη κανόνας. Αυτός που άπτεται της προσωπικής επιλογής του πελάτη, αν αναφερόμαστε σε καταστήματα, ή ενός οικιακού barista, αν αναφερόμαστε σε κατανάλωση στο σπίτι. Είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε τον καφέ ή τα ροφήματα που στηρίζονται σε αυτόν με όποιο τρόπο μας ικανοποιεί και μας κάνει ευτυχισμένους.

Με ποιον τρόπο, όμως, ο καφές θα μας δώσει ένα άρτιο γευστικό αποτέλεσμα, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης ή οποιασδήποτε άλλης γλυκαντικής ουσίας;

  • Όλα ξεκινούν από την επιλογή του καφέ. Διαλέγουμε τον αγαπημένο μας καφέ (χαρμάνι/blend, μονοποικιλιακό/single estate ή καφέ συγκεκριμένης περιοχής/single origin), σκούρου ψησίματος (dark roast) ή μεσαίου ψησίματος (medium roast).
  • Ακολουθεί ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο για την παρασκευή του καφέ, το νερό. Καλό θα είναι να δουλεύουμε σε θερμοκρασίες από 92oC έως 94oC με φιλτραρισμένο νερό. Απευθυνθείτε στον προμηθευτή σας και εξηγήστε του τι μηχανή espresso έχετε, ώστε να σας καθοδηγήσει σωστά για να επιλέξετε ένα φίλτρο νερού.
  • Το πρότυπο για τη σωστή εκχύλιση είναι ο κανόνας που οι baristi ονομάζουν «25 στα 25». Αυτό σημαίνει πως σε 25 δευτερόλεπτα εκχύλισης πρέπει να πάρουμε 25 ml καφέ. Για να το επιτύχουμε αυτό πρέπει να ελέγξουμε τη ροή του νερού που περνάει μέσα από το σώμα του καφέ (coffeepuck) και αυτό θα το επιτύχουμε μέσω της αλέσεως.
  • Όσοι έχουν δικό τους μύλο άλεσης πρέπει να επιτύχουν εκείνη την τομή που θα τους δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όσοι πάλι δεν έχουν, πρέπει να «πειραματιστούν» με τον καφέ που αγοράζουν έτοιμο και αλεσμένο μέχρι να βρουν το σημείο τομής.

Διαβάστε ολόκληρο το θέμα στο www.greekguide.com


Source link