Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

«Αυτό θα κάνει έξαλλους τους Ιταλούς»: Ο φρέντο εσπρέσο τρίτος καλύτερος καφές στον κόσμο, πάνω από τον καπουτσίνο

Το Τaste Atlas ανακοίνωσε τη φετινή λίστα του με τους καλύτερους καφέδες στον κόσμο και έχει… έντονο άρωμα Ελλάδας!

Συγκεκριμένα, ο γαστρονομικός οδηγός, που μοιράζεται συχνά λίστες με τα καλύτερα φαγητά και ποτά στον κόσμο, έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα του λίστα με τους 38 καλύτερες καφέδες.

Μάλιστα, στη «χρυσή» δεκάδα φιγουράρουν τρεις ελληνικοί καφέδες! Συγκεκριμένα, στην τρίτη θέση βρίσκεται ο φρέντο εσπρέσο, η παγωμένη έκδοση του κλασικού εσπρέσο, που αποτελεί… ελληνική έμπνευση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο φρέντο εσπρέσο είναι ένας απλός ελληνικός καφές που συνδυάζει εσπρέσο με πάγο. Σε αντίθεση με παρόμοιες ποικιλίες παγωμένου καφέ, που σερβίρουν απλώς καφέ πάνω σε πάγο, αυτή η ελληνική εκδοχή αναμειγνύει κυρίως τα δύο συστατικά μέχρι ο καφές να είναι ελαφρώς παγωμένος, λείος και κρεμώδης.

»Ο ελαφρώς παγωμένος καφές στη συνέχεια στραγγίζεται και χύνεται πάνω από πάγο. Το ρόφημα γλυκαίνεται κατά προτίμηση, κάτι που πρέπει να γίνει πριν αναμειχθεί.

Ο φρέντο εσπρέσο έγινε δημοφιλής τη δεκαετία του 1990 και σήμερα είναι βασικός καφές σε όλη τη χώρα», αναφέρει το Taste Atlas.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην 4η θέση ο φρέντο καπουτσίνο

Μια θέση παρακάτω, στην τέταρτη, φιγουράρει το αδελφάκι του φρέντο εσπρέσο, ο φρέντο καπουτσίνο, με το αφρόγαλα.

«Ο φρέντο καπουτσίνο είναι μια ποικιλία κρύου καφέ που προέρχεται από την Ελλάδα. Φτιάχνεται με εσπρέσο, συνήθως ένα διπλό σφηνάκι, το οποίο πρώτα αναμειγνύεται με πάγο, στραγγίζεται και στη συνέχεια χύνεται πάνω από πάγο. Στη συνέχεια, το ποτό συμπληρώνεται με καλά παγωμένο γάλα που ανακινείται ή ανακατεύεται μέχρι να αποκτήσει μια ελαφριά, αφρώδη υφή.

»Ο φρέντο καπουτσίνο σερβίρεται παραδοσιακά σε ψηλά ποτήρια. Παρόμοια ποικιλία, χωρίς γάλα, είναι γνωστή ως φρέντο εσπρέσο. Και οι δύο καφέδες βρίσκονται συνήθως στην Ελλάδα και τους απολαμβάνουμε κυρίως ως δροσιστικά καλοκαιρινά ποτά», αναφέρει στη συνέχεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην 9η θέση ο κλασικός φραπές

Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο κλασικός, ελληνικός, χτυπημένος καφές, ο πατροπαράδοτος φραπές, που βρίσκεται στην 9η θέση.

«Αν και η λέξη ”φραπέ” πρωτοεμφανίστηκε τον 19ο αιώνα, αυτή η ελληνική ποικιλία καφέ εφευρέθηκε το 1957. Φτιάχνεται συνδυάζοντας τον στιγμιαίο καφέ με νερό και πάγο. Ο συνδυασμός συνήθως παρασκευάζεται σε σέικερ ή μίξερ χειρός, οπότε, όταν το ρόφημα χύνεται σε ποτήρι, πρέπει να εμφανίζεται ένας αφρός από πάνω.

»Οι παραλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν γάλα ή γάλα εβαπορέ -συχνά αναφέρεται ως “φραπόγαλο”- και το ποτό μπορεί να γλυκαθεί ανάλογα με τη γεύση. Παραδοσιακά, αυτός ο καφές σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι και διατίθεται σε τρεις βαθμούς γλυκύτητας», αναφέρει το Taste Atlas.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ελληνικοί καφέδες «καπέλωσαν» τους ιταλικούς

Αν και η Ιταλία θεωρείται η «βασίλισσα» του καφέ, ο κλασικός καπουτσίνο βρίσκεται στην 6η θέση, ενώ ο ristretto (κλασικός εσπρέσο) στην 8η. Μάλιστα, κάποιοι σχολίασαν ότι «αυτό θα κάνει έξαλλους τους Ιταλούς».

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο κουβανέζικος εσπρέσο, γνωστός ως café Cubano, κουβανέζικος καφές, κουβανέζικο pull ή κουβανέζικο σφηνάκι.

Ο κουβανέζικος εσπρέσο είναι πολύ δημοφιλής και ευρέως διαθέσιμος σε όλη τη Λατινική Αμερική και τη Φλόριντα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποτελείται από ένα σφηνάκι εσπρέσο που γλυκαίνεται με ζάχαρη demerara κατά την παρασκευή του.

Αυτή η ποικιλία εσπρέσο γίνεται με την παρασκευή των πιο σκούρων καβουρδισμένων κόκκων με ζάχαρη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον ανοιχτό καφέ αφρό στην κορυφή του καφέ.

Ο κουβανέζικος εσπρέσο θεωρείται το απογευματινό κλασικό ρόφημα, και συνήθως σερβίρεται μαζί με ένα ποτήρι νερό.

Ο τούρκικος καφές βρίσκεται στην 7η θέση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες: Shutterstock, Unsplash


Πηγή