Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Γαλοπούλα γεμιστή με κουκουνάρι – Newsbeast


Υλικά  για 6 άτομα

  • 1 γαλοπούλα 4 έως 5 κιλά
  • ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • τα συκωτάκια της γαλοπούλας
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
  • 100 γραμ. σταφίδα ξανθή
  • 100 γραμ. κουκουνάρι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Αρχικά και για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή, ελέγξτε πως έχετε στο σπίτι ειδικό βελόνι και σπάγκο ψιλό ώστε όταν θα βάλετε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα να μπορείτε να τη δέσετε και να τη ράψετε, προκειμένου να μην ανοίξει στη  διάρκεια του ψησίματος και βγει η γέμιση.

Για τη γέμιση

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνετε μέσα τον κιμά, τα συκωτάκια της γαλοπούλας, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρετε.
  2. Όταν σοταριστούν, χαμηλώνετε τη φωτιά και σβήνετε με κονιάκ. Περιμένετε 2 με 3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το κονιάκ.
  3. Στη συνέχεια ρίχνετε το ρύζι και το σοτάρετε για μερικά λεπτά ακόμα και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε τη σταφίδα μαζί με το κουκουνάρι.
  4. Ρίχνετε 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό και αφήνετε να σιγοβράζει για περίπου 15 λεπτά. Λίγα λεπτά πριν το σβήσετε, ρίχνετε μέσα στη γέμιση τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  5. Στη συνέχεια βγάζετε το μείγμα από την κατσαρόλα και το αφήνετε στην άκρη για λίγο να κρυώσει. Καθαρίζετε καλά την γαλοπούλα και την πλένετε.
  6. Τρίβετε την κοιλιά της γαλοπούλας με λίγο αλεύρι και  ξεπλένετε. Αφήνετε να στραγγίσει καλά.
  7. Πασπαλίζετε την κοιλιά της με αλάτι και τρίβετε με την κόκκινη πιπεριά μέσα και έξω της γαλοπούλας. Τη γεμίζετε με τη γαλοπούλα και ράβετε με το σπάγκο.
  8. Με σπάγκο επίσης δένετε τις φτερούγες με το σώμα και τα μπούτια με την ουρά της.
  9. Περιχύνετε τη γαλοπούλα με ελαιόλαδο και την τοποθετείτε σε ταψί πάνω στη σχάρα. Τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.
  10. Προσέχετε ανάμεσα στην εξωτερική επιφάνεια της και στο αλουμινόχαρτο να υπάρχει ένα μικρό κενό.
  11. Αφού έχετε προθερμάνει το φούρνο στους 160 βαθμούς, ψήνετε τη γαλοπούλα σε μέτρια προς χαμηλή ένταση για 4-5 ώρες.
  12. Μια ώρα πριν είναι έτοιμη, βγάζετε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
  13. Για να μην καεί η σάλτσα στο ταψί, εάν χρειάζεται προσθέτετε λίγο νερό. Σερβίρετε τη γαλοπούλα με τη γέμιση.

Source link