Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Γαρίδες σαγανάκι από τη Θεσσαλονίκη

Aυτό το πιάτο μυρίζει καλοκαίρι, αλλά φτιάχνεται εύκολα όλες τις εποχές.

​Κάθε τόπος έχει τη δική του συνταγή για το σαγανάκι (για παράδειγμα, στο Γύθειο βάζουν φέτα).

Για 4 άτομα:

  • 4 λεπτές μακριές μελιτζάνες
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 20 γαρίδες jumbo, καθαρισμένες αλλά με το κεφάλι και την ουρά τους
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 250 γρ. πουρές τομάτας
  • 1 κ.γ. πελτές τομάτας
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. βαλσαμικό ξίδι
  • ½ κ.γ. θυμάρι
  • ½ κ.γ. ξηρή μαντζουράνα
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόψτε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε 5 λεπτές φέτες. Αλατίστε και αφήστε τις να στραγγίξουν σε σουρωτήρι για 1 ώρα. Πλύντε τις φέτες με άφθονο τρεχούμενο νερό και πιέστε απαλά με τα χέρια ώστε να βγάλουν επιπλέον νερό. 
Κρατήστε στην άκρη 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ζεστάνετε το υπόλοιπο σε ένα τηγάνι. Τηγανίστε τις μελιτζάνες για περίπου 4’ από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Στραγγίξτε τις σε χαρτί κουζίνας. Τυλίξτε μια φέτα γύρω από κάθε γαρίδα και βάλτε τις σε πυρέξ με τις άκρες της μελιτζάνας προς τα κάτω. Σε ένα τηγάνι προσθέστε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο για 1–2’. Προσθέστε τις τομάτες, τον τοματοπελτέ, τη ζάχαρη, το ξίδι και τα βότανα, αλατοπιπερώστε και σιγοβράστε για 15–20’, ή μέχρι η σάλτσα να πήξει. Εντωμεταξύ, προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Περιχύστε τις γαρίδες με τη σάλτσα και ψήστε για 10–15’.

Από το βιβλίο Greece: The Cookbook, εκδ. Phaidon.


Πηγή