Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Η συνταγή για λευκή μους του Δημήτρη Μπέλλου -Το γλυκό που «έστειλε» τον Ηλία σπίτι του | GASTRONOMIE

Ο Δημήτρης Μπέλλος αποκάλυψε τη συνταγή για την ακαταμάχητη λευκή μους σοκολάτας που του χάρισε τη νίκη και έστειλε τον Ηλία σπίτι του στο MasterChef 4.

Καλεσμένος της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου», ο πρώην παίκτης του MasterChef 4, αποκάλυψε τα μυστικά της λευκής μους που αποθέωσαν οι κριτές. Η συνταγή αυτή ήταν εκείνη που έκρινε οριστικά την παραμονή του Ηλία στο παιχνίδι.

Το
μυστικό της καμμένης σοκολάτας στη
συνταγή

Πέραν της μους, η οποία σύμφωνα με τον σεφ είναι πάντα στη λογική, ένα μέρος κρέμα γάλακτος, ένα μέρος λευκή σοκολάτα, τη διαφορά στη συνταγή κάνει η γαρνιτούρα καμμένης σοκολάτας. Κομμάτια σοκολάτας με μικρά κομματάκια καμμένης, τραγανής σοκολάτας.

Ένα εύρημα που ανακάλυψε ο Δημήτρης Μπέλλος από λάθος, όταν δούλευε στη Νορβηγία. «Είχαμε κάψει λευκή σοκολάτα και δεν θέλαμε να την πετάξουμε. Όταν βάλεις σε κάτι πικρό, κάτι πολύ γλυκό, ισορροπείς τη γεύση» εξηγεί.

Τα μυστικά
της συνταγής και ένα βίντεο

Ο Δημήτρης Μπέλλος έδωσε όμως και μερικά μυστικά για να πετύχει το γλυκό, που αν κρίνουμε από την αντίδραση της Κατερίνας Καραβάτου ήταν απολαυστικά

  • Είναι απαραίτητο η μους να μείνει στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες και να κρυώσει πολύ καλά.
  • Χτυπάμε τη μους από το ψυγείο ζωηρά, αλλά μόνο με σύρμα στο χέρι. Όταν αρχίζει να πήζει σταματάμε, για να μην κόψει η μους
  • Τα προαιρετικά μυρωδικά και μπαχαρικά μπαίνουν σε περίπτωση που κάποιος θέλει έξτρα γεύση στη συνταγή. Τσίλι και τζίντζερ μπαίνουν από την αρχή, ενώ ο αρωματικός βασιλικός πρέπει να προστεθεί ψιλοκομμένος στο τέλος.

Υλικά

  • 500 γραμμάρια λευκή σοκολάτα
  • 500 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
  • Προαιρετικά: Τσίλι, ginger, μαστίχα, βασιλικός
  • Λευκή σοκολάτα και διάφορα φρούτα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε σε σκεύος την κρέμα γάλακτος, να αχνίσει.
  • Γυρίζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τη λευκή σοκολάτα σε κομμάτια και ανακατεύουμε με μαρίζ να λιώσει και να ενσωματωθεί
  • Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 2 με 3 ώρες. Πρέπει να κρυώσει καλά για να μην μας κόψει. Αν το επιθυμούμε προσθέτουμε τζίντζερ, τσίλι σε αυτό το σημείο
  • Με ένα σύρμα, χτυπάμε τη σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος. Όταν η μους αρχίσει να πήζει, γίνεται παχύρρευστη. Θέλει χτύπημα περίπου 2-3 λεπτά, όμως ο χρόνος εξαρτάται από τα λιπαρά της κρέμας γάλακτος και της σοκολάτας. Σε περίπτωση που θέλουμε να βάλουμε βασιλικό, τον ψιλοκόβουμε και τον προσθέτουμε στο τέλος. Μοιράζουμε σε ποτηράκια τη μους
  • Για τη γαρνιτούρα λευκής σοκολάτας, βάζουμε τα κομμάτια σοκολάτας στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 12-13 λεπτά. Ψιλοκόβουμε την καραμελωμένη σοκολάτα και ενώνουμε με λίγη λιωμένη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί
  • Γυρίζουμε το μείγμα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα σε ένα λεπτό στρώμα. Βάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη για 10 με 20 λεπτά.
  • Σπάμε σε ασύμμετρα κομμάτια και γαρνίρουμε τη μους, προσθέτοντας αν το επιθυμούμε και φρούτα της επιλογής μας

Πηγή