Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Κοτόπουλο «πεταλούδα» στη σχάρα -Μια συνταγή με ακαταμάχητη καπνιστή σάλτσα λεμόνι και μουστάρδα | GASTRONOMIE

Αυτή η συνταγή για ολόκληρο κοτόπουλο στα κάρβουνα με μοναδικό άρωμα και τραγανή πέτσα θα γίνει η «βασίλισσα» στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης.

Συνήθως η παράδοση θέλει την Τσικνοπέμπτη αρνίσια παϊδάκια. Υπάρχουν ωστόσο κι εκείνοι – αρκετοί ομολογουμένως – που δεν τρελαίνονται για το κρέας αυτό. Σε κάθε περίπτωση, ένα ολόκληρο κοτόπουλο πεταλούδα είναι πάντοτε ευπρόσδεκτο, ειδικά αν το ετοιμάσετε με καραμελωμένα λεμόνια, όπως θα δείτε παρακάτω.

Μερικά μυστικά
της συνταγής

Όπως θα δείτε,
η συνταγή ζητά να περάσετε την μαρινάδα
κάτω από την πέτσα του κοτόπουλου. Έτσι
θα θωρακίσετε όλη τη γεύση και τη νοστιμιά
στο κρέας, και δεν θα ανησυχείτε να μην
κολλήσει το κρέας στη σχάρα.

Μπορείτε να
ανοίξετε το κοτόπουλο στα δύο, σαν
πεταλούδα, μόνοι σας, εφόσον διαθέτετε
ένα καλό μαχαίρι. Φυσικά, ο χασάπης σας
θα μπορέσει να κάνει την διαδικασία
αυτή πανεύκολη, πριν αγοράσετε καν το
κρέας.

Όπως θα δείτε,
όλα τα κρέατα γίνονται πιο νόστιμα αν
τα αφήσετε να ξεκουραστούν για λίγο.
Επιπλέον, εδώ τα λεμόνια στη σχάρα θα
καραμελώσουν και θα προσφέρουν καπνιστή
γεύση και άρωμα στην σάλτσα που συνοδεύει
τη συνταγή.

Υλικά

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο
  • 5 λεμόνια
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλάκια μουστάρδα Ντιζόν
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας το κοτόπουλο. Παίρνουμε το ξύσμα από ένα λεμόνι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο ώστε να γίνει μια πάστα
  • Με τα δάχτυλά μας σηκώνουμε το δέρμα του κοτόπουλου προσεκτικά από τη μία άκρη και τρίβουμε την πάστα κάτω από αυτό προσπαθώντας να πάει παντού. Αλατοπιπερώνουμε καλά και την πέτσα του κοτόπουλου
  • Ανάβουμε το μπάρμπεκιου ή την πλάκα και κόβουμε τα υπόλοιπα λεμόνια στη μέση, βάζοντας την κομμένη πλευρά πάνω στη φωτιά. Αφού πάρουν έντονο χρώμα και καραμελώσουν τα αποσύρουμε
  • Ακουμπάμε το κοτόπουλο με προσοχή με το δέρμα προς τα κάτω στην ψησταριά και το αφήνουμε για περίπου μισή ώρα (ιδανικά με την ψησταριά σκεπασμένη) και γυρίζουμε ανά δέκα λεπτά.
  • Αφού ψηθεί αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε σε ξύλο κοπής να ξεκουραστεί με την πέτσα προς τα πάνω για 15 λεπτά περίπου
  • Στύβουμε τα ψητά λεμόνια σε ένα μπολ και αναμειγνύουμε με την μουστάρδα, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρουμε περιχύνοντας με τη σος

Πηγή