Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Λαχταριστό προφιτερόλ

Υλικά για 6 άτομα

Για τη ζύμη σου

  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 100 γρ. (6½ κοφτές κουταλιές) βούτυρο σε κομματάκια
  • 1 φλ. αλεύρι
  • 1 φλ. νερό (ή ½ φλ. νερό, ½ φλ. γάλα)
  • 4 αβγά

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

  • 1 φλ. + 3 κουταλιές γάλα
  • 1 φακελάκι βανίλια
  • 3 κρόκοι μεγάλων αβγών
  • 1/4 φλ. ζάχαρη
  • 2½ κοφτές κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κοφτές κουταλιές κορν φλάουερ
  • 2 κουταλάκια μπράντι
  • ½ φλ. κρέμα γάλακτος

Για το γλάσο σοκολάτας

  • 180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια ή τριμμένη
  • 3/4 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κοφτό κουταλάκι βανίλια
googletag.cmd.push(function() {googletag.display(“dfpAdSlot_Gevseis_450x50_text_ad”); })

Εκτέλεση

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

  1. Ζεσταίνετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και όταν κοχλάσει το αποσύρετε από τη φωτιά και διαλύετε μέσα τη βανίλια.
  2. Χτυπάτε με το μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ξασπρίσουν, προσθέτετε το κορν φλάουερ και το αλεύρι και ύστερα τμηματικά το καυτό γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα.
  3. Επιστρέφετε το μίγμα στο κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά και το ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
  4. Ακολούθως, προσθέτετε το πράντι. Για να μην κάνει τσίπα η κρέμα, σκεπάζετε την επιφάνειά της με πλαστική μεμβράνη. Την αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
  5. Πριν τη χρησιμοποιήσετε, χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μέχρι να φουσκώσει καλά και να γίνει μια μαλακή σαντιγί (μην την χτυπήσετε πολύ).
  6. Την ενσωματώνετε στην κρέμα, ανακατεύοντας απαλά και φέρνοντας υλικό από τον πάτο στην επιφάνεια, μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Για τη ζύμη σου

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210°C. Βάζετε το νερό με το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Αφήνετε το μίγμα να κοχλάσει, το αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα όλο μαζί το αλεύρι και το ανακατεύετε.
  2. Το επιστρέφετε στη φωτιά και το ανακατεύετε μέχρι να μαζευτεί σε μπάλα και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κατσαρολιού.
  3. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει τόσο, που να μπορείτε να αγγίζετε άνετα τον πάτο του κατσαρολιού και ύστερα σπάζετε μέσα ένα- ένα τα αβγά, ανακατεύοντας με δύναμη κάθε φορά μέχρι να απορροφηθεί το ένα αβγό, πριν προσθέσετε άλλο.
  4. Συνεχίζετε να χτυπάτε το μίγμα, μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία και γυαλιστερή.
  5. Βάζετε αραιά πάνω σε ταψιά του φούρνου ντυμένα με αντικολλητική λαδόκολλα μικρά μπαλάκια ζύμης σαν μικρά καρύδια και τα ψήνετε για 7 λεπτά. (Τα βγάζετε με δυο κουτάλια – το ένα παίρνει ζύμη το άλλο για να τη σπρώχνει να πέσει – ή με κορνέ ζαχαροπλαστικής).
  6. Χαμηλώνετε το θερμοστάτη στους 180°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10 περίπου λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
  7. Τα βγάζετε, τα κόβετε οριζόντια χωρίς να χωρίσουν σε δυο κομμάτια (σαν σάντουιτς) και τα επιστρέφετε στο φούρνο για 5 ακόμη λεπτά για να στεγνώσουν. Τα κρυώνετε πάνω σε σχάρα και ύστερα τα γεμίζετε με κορνέ ή ένα κουτάλι με κρέμα.

Για το γλάσο σοκολάτας

  1. Βάζετε τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες στον περίγυρό του και την αδειάζετε πάνω στη σοκολάτα.
  2. Ανακατεύετε καλά το μίγμα να γίνει λείο και γυαλιστερό και το αφήνετε να κρυώσει λίγο, όχι όμως να πήξει.
  3. Περιχύνετε κάθε προφιτερόλ με 1 κουταλίτσα γλάσο.

Source link