Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Μια χριστουγεννιάτικη καλύβα από δεκάδες μπισκότα καρδιές -Τα κόλλησαν με λιωμένη ζάχαρη [εικόνες] | GASTRONOMIE

Προς τα τέλη κάθε χρονιάς ετοιμάζονται τεράστιες ποσότητες μπισκότων με πιπερόριζα και αποστέλλονται σε κάθε τοπικό σούπερ μάρκετ στη Σουηδία.

Μπισκότα για κατανάλωση αλλά και υλικό για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, κάτι που συνηθίζουν στη Σουηδία.

Πολλοί αγοράζουν επίσης σετ από μπισκότα με τοίχους, στέγες και καμινάδες για να φτιάξουν το δικό τους μπισκοτόσπιτο, με μπισκότα με πιπερόριζα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχοντας αυτή την εορταστική διάθεση κατά νου, οι αρχιτέκτονες του γραφείου Ulf Mejergren Architects (UMA) πήραν φέτος την απόφαση να εξερευνήσουν τι μπορεί να γίνει αν χρησιμοποιήσουν τα μπισκότα με πιπερόριζα ως δομικό υλικό για ένα μεγαλύτερης κλίμακας κατάλυμα. Το αποτέλεσμα ήταν μια βρώσιμη καλύβα από εκατοντάδες μπισκότα με πιπερόριζα.

Αντί να τα ετοιμάσουν οι ίδιοι στον φούρνο, επέλεξαν να αγοράσουν έτοιμα μπισκότα με απαράλλακτο σχήμα. Έκοψαν ένα λάστιχο κήπου για σκελετό, δημιουργώντας δύο μεγάλους δίσκους που συνδέονται. Οι δύο δίσκοι γέρνουν στο πάνω μέρος ο ένας προς τον άλλον και σταδιακά η απόσταση μεταξύ τους μεγαλώνει προς τα κάτω και έτσι μετατρέπονται και σε τοίχους και σε στέγη της καλύβας. Έμπηξαν στο έδαφος και τέσσερις υψηλής ποιότητας ράβδους οπλισμού για να είναι πιο ανθεκτική η κατασκευή.

Μία καλύβα με μπισκότα σε σχήμα καρδιάς

Επιλέγοντας κλασικά μπισκότα με πιπερόριζα σε σχήμα καρδιάς, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν πιστόλι κόλλησης για να τα κολλήσουν το ένα με το άλλο αντί για λιωμένη ζάχαρη μιας και αυτή η λύση δεν θα ήταν λειτουργική σε χαμηλές θερμοκρασίες. Καθώς τα μπισκότα δεν στηρίζονταν παρά μόνο περιμετρικά από τους δίσκους, οι όψεις των τοιχωμάτων σύντομα έγιναν παραμετρικές και τα κενά ανάμεσα στις μπισκοτένιες καρδούλες έγιναν εκατοντάδες μικρά «παραθυράκια» μέσα από τα οποία ο ένοικος της καλύβας μπορούσε να κοιτάει έξω.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

μπισκοτα
Τοίχος της καλύβας, ένας δίσκος με πολλά μικρά μπισκοτάκια πιπερόριζας

Στην πρώτη προσπάθεια, η υγρασία ήταν τέτοια που σύντομα τα τοιχώματα μαλάκωσαν και η καλύβα κατέρρευσε.

Επανέλαβαν το εγχείρημα όταν ο αέρας ήταν πιο ξηρός αλλά μετά από δύο μέρες η καλύβα κατέρρευσε και πάλι όταν τα ζώα του δάσους ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να τη φάνε!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή