Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Οι 5+1 τρόποι για να «ταξιδέψεις» στη Μέση Ανατολή με το επόμενό σου γεύμα | GASTRONOMIE

Πριν από κάποια χρόνια, ακόμα και ο όρος «φαλάφελ» ακουγόταν ως κάτι ξένο και… εξωτικό στην Ελλάδα. Η μεσανατολίτικη κουζίνα, ωστόσο, με ναυαρχίδα τη Λιβανέζικη, κατάφερε εν τέλει να κερδίσει τους Έλληνες.

Τα πρώτα επιτυχημένα εστιατόρια με γεύσεις από τη Μέση Ανατολή άρχισαν να «ξεπηδούν» στην Ελλάδα τη δεκαετία του ‘90. Στα «εργαστήριά» τους κυριαρχούν γεύσεις παρθένες: Μοσχομυριστός μαϊντανός, ολόφρεσκα λαχανικά, ελαιόλαδο, σουσάμι, πίτες, σουμάκ, κύμινο και άλλα μπαχαρικά με χαρακτήρα, ρεβίθια, πλιγούρι, μέντα και ρύζι. Ήταν αυτές οι μυρωδιές που μετέφεραν τον επισκέπτη, «μαγικά», στα σοκάκια της Βηρυτού. Γεύματα ελαφριά, αλλά με «πυγμή».

Η σχέση των Ελλήνων με τη μεσανατολίτικη κουζίνα έχει αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερους οπαδούς. Ποιος δεν γνωρίζει σήμερα το ταμπουλέ, το κους κους, το σις ταούκ και το baba ganoush; Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν, ωστόσο, είναι ότι η ελίτ αυτών των πιάτων της Μέσης Ανατολής είναι ήδη διαθέσιμη στα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Βηρυτός στα ΑΒ Βασιλόπουλος: Τα 6 ανατολίτικα πιάτα με την υπογραφή του Άκη Πετρετζίκη

Πρόκειται για τη σειρά Έτοιμων Γευμάτων “AB you’ll love” #worldcuisines, η οποία, αυτή τη φορά, στοχεύει να μας ταξιδέψει, στις γεύσεις και τα αρώματα της Βηρυτού. Το μενού των 6 αυθεντικών πιάτων της Μέσης Ανατολής επιμελήθηκε ο αγαπημένος σεφ, Άκης Πετρετζίκης. Τα βασικά τους χαρακτηριστικά; Τα ολόφρεσκα και σε αφθονία λαχανικά, τα ζουμερά κρεατικά, τα αρωματικά τους μπαχαρικά, το μεράκι του Άκη και βέβαια … η εγγύηση ποιότητας της ΑΒ!

Τα νέα λαχταριστά γεύματα της σειράς “AB you’ll love”, Lebanese Edition,#worldcuisines που θα βρεις αποκλειστικά σε επιλεγμένα καταστήματα ΑΒ και στο AB Eshop είναι:

Μοσχάρι tagine με κους κους: Μοσχάρι με κους κους που αργοψήνεται σε tagine, ένα παραδοσιακό πήλινο σκεύος με κωvικό καπάκι. Το μυστικό αυτού του πιάτου είναι ουσιαστικά το σκεύος του, το οποίο έχει τις ρίζες του στο Μαρόκο και είναι γνωστό για τη δυνατότητά του να συγκρατεί τις γεύσεις και να «μελώνει» το κρέας. Η μείξη των υλικών και των ιδιαίτερων μπαχαρικών το κάνουν «εξωτικό» στη γεύση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Shawarma αραβική πίτα με λιβανέζικο γύρο κοτόπουλο: Παραδοσιακός
λιβανέζικος γύρος από ζουμερά κομμάτια κοτόπουλου, μαριναρισμένα σε ένα μείγμα μπαχαρικών της Μέσης Ανατολής. Η αραβική λέξη Shawarma ουσιαστικά αναφέρεται στο «γύρισμα» του κρέατος, όπως ακριβώς ισχύει για τον δικό μας γύρο ή το ντονέρ. Το πιάτο σερβίρεται σε πίτα με λαχανικά και αποτελεί το δημοφιλέστερο street food της Μέσης Ανατολής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Kebab με baba ganoush και αραβικές πίτες (κεμπάπ με πουρέ μελιτζάνας
και αραβικές πίτες): Το τρίτο πιάτο είναι ένα λαχταριστό κεμπάπ από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά, με ένα υπέροχο ντιπ που εμπλουτίζεται με μπαχαρικά, όπως κύμινο και σάλτσα τομάτας. Συνοδεύεται με baba ganoush, το οποίο αποτελεί την αγαπημένη μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι της εξ’ ανατολής κουζίνας. Το baba ganoush, παρότι συναντάται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αποτελεί ένα συνοδευτικό «σφραγίδα» της Μέσης Ανατολής.



•Shish tawook κοτόπουλο με πλιγούρι: Εμβληματικό πιάτο της Λιβανέζικης κουζίνας, με «πρωταγωνιστή» το κοτόπουλο. Ό,τι κι αν έχετε διαβάσει μέχρι σήμερα γι’ αυτό το πιάτο, θα πρέπει να θυμάστε ένα πράγμα: Όλο το μυστικό του είναι στα μπαχαρικά και στο μαρινάρισμα του κοτόπουλου. Τι περιέχει η παραδοσιακή αυτή μεσανατολίτικη μαρινάδα; Ένα πλούσιο μείγμα από χυμό λεμονιού, σκόρδο, πάπρικα, γιαούρτι και τοματοπελτέ. Με αυτόν τον τρόπο το κρέας γίνεται μαλακό και ζουμερό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Kibbeh akras με τομάτες και κρεμμύδια (κούπες με κιμά, ψητές τομάτες και κρεμμύδια): Αν έχετε στο νου σας εικόνες από πιάτα της Μέσης Ανατολής, τότε σίγουρα ανάμεσα σε όλα αυτά τα νέα γεύματα, θα «πάρει» το… μάτι σας και το Kibbeh akras, ένα από τα πιο διάσημα πιάτα του Λιβάνου, για ντόπιους και επισκέπτες. Έχει ως βάση το αρωματισμένο, αλεσμένο κρέας, μέσα σε μπάλες από σιτηρά (κιμπέ). Το πλιγούρι σιταριού χτυπιέται μαζί με το κρέας σε μια λεπτή πάστα και διαμορφώνεται σε μπάλες, με κουκουνάρι και μπαχαρικά.

Voilà!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Σαλάτα ταμπουλέ (σαλάτα με πλιγούρι): Η σαλάτα ταμπουλέ έχει τις ρίζες της στα βουνά του Λιβάνου και της Συρίας και έγινε ευρύτερα γνωστή από τα
μεσαιωνικά χρόνια. Το γεγονός ότι δεν περιείχε κρέας, ξένισε αρχικά τους βουνίσιους της Μέσης Ανατολής. Όμως κέρδισε τους πάντες, λόγω της εκπληκτικής της γεύσης και των διατροφικών της χαρακτηριστικών. Η σαλάτα ταμπουλέ φτιάχνεται με πλιγούρι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, κρεμμύδι, τομάτα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και δυόσμο. Η καλύτερη… συνταγή για το καλοκαίρι.

Τα νέα έτοιμα γεύματα της σειράς “ΑB you’ll love”, Lebanese Edition, #worldcuisines, τα βρίσκουμε -για περιορισμένο χρονικό διάστημα- αποκλειστικά σε επιλεγμένα καταστήματα ΑΒ σε όλη την Ελλάδα και, φυσικά, στο ΑΒ Eshop.


Πηγή