Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ο Νίκος Κουκιάσας μας δίνει τη συνταγή για την πιο νόστιμη τούρτα παγωτό Red velvet

.infinite-article-container .comments-list-wrap .comments-list{ display:block!important; }

Το Casa Dolce προστέθηκε στον γαστρονομικό χάρτη της Μυκόνου πριν από οκτώ χρόνια και δεν χρειάστηκε πολύ καιρό για να συμπεριληφθεί ανάμεσα στις κορυφαίες gelaterie της Ελλάδας.

Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς
Φωτογραφίες: Έλενα Ανδρέου

Στο πιο «γλυκό» σπίτι της Μυκόνου, στην περιοχή Ευαγγελιστράκι, o Νίκος Κουκιάσας φτιάχνει το καλύτερο χειροποίητο παγωτό στο νησί, χρησιμοποιώντας άριστης ποιότητας πρώτες ύλες και γερές δόσεις φαντασίας. Αρκεί να δοκιμάσει κάποιος μόνο μία φορά για να καταλάβει την αξία που δίνεται στην πρώτη ύλη. Τα πάντα είναι ολόφρεσκα, ενώ όλα είναι φτιαγμένα από το μηδέν και χειροποίητα, ακόμα και το καραμελωμένο αμύγδαλο του παγωτού σας!

Σε ένα διάλειμμά του από το εργαστήριο του Casa Dolce όπου κάνει τα «μαγικά» του, μας έδωσε τη χαρά να μοιραστεί μαζί μας τη νέα, υπέροχη συνταγή για τούρτα παγωτό με red velvet cake και παγωτό με κρέμα τυριού. Σε λίγες μέρες θα πωλείται και στο μαγαζί και αναμένεται να γίνει best seller. Καλή απόλαυση!

Τούρτα παγωτό με Red velvet cake και παγωτό με τυρί κρέμα

Για το Red velvet cake

Υλικά

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 40 γρ. κακάο
  • 3 γρ. αλάτι (μια πρέζα)
  • 7 γρ. σόδα
  • κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε σκόνη κατά βούληση (στα καταστήματα μπαχαρικών)
  • 280 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους
  • 150 γρ. βούτυρο μαλακό (εκτός ψυγείου αρκετές ώρες ώστε να μαλακώσει πολύ)
  • 250 γρ. αριάνι
  • 20 γρ. λευκό ξύδι

Για το παγωτό με κρέμα τυριού

  • 300 γρ. γάλα πλήρες φρέσκο κατά προτίμηση από μικρό παραγωγό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 γρ. Guar gum (στα καταστήματα μπαχαρικών)
  • 500 γρ. τυρί κρέμα
googletag.cmd.push(function() {googletag.display(“dfpAdSlot_Gevseis_450x50_text_ad”); })

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μαζί ώσπου να αφρατέψουν καλά, χαμηλώνουνε την ταχύτητα και προσθέτουμε το αυγό και το χρώμα ζαχαροπλαστικής.
  2. Προσθέτουμε το μισό από το μείγμα του αλευριού και το μισό αριάνι σε χαμηλή ταχύτητα και όταν απορροφηθούν συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι και το υπόλοιπο αριάνι. Προσθέτουμε τη σόδα στο λευκό ξύδι και το προσθέτουμε στο μείγμα του κέικ με μαρίζ το χέρι (όχι στο μίξερ).
  3. Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα του κέικ ή σε τσέρκι ζαχαροπλαστικής και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου (σε φούρνο χωρίς αέρα στους 190 περίπου).
  4. Χρόνος ψησίματος 30 με 35 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο. Μπορούμε εύκολα να δούμε αν έχει ψηθεί το κέικ βάζοντας στο κέντρο ένα καλαμάκι από σουβλάκι.
  5. Αν βγει στεγνό είμαστε έτοιμοι, αν όχι συνεχίζουμε ελέγχοντας κάθε 5 λεπτά και πάντα μετά τα 30 λεπτά (στο τέλος του ψησίματος).

Για το παγωτό με κρέμα τυριού

  1. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη και το guar gum και τα ζεσταίνουμε αρκετά (περίπου 70-80 βαθμούς). Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ομογενοποιούμε το μείγμα με μπλέντερ χειρός (μπίμερ).
  2. Βάζουμε το μείγμα του παγωτού σε ένα μπολ. Σε μεγαλύτερο μπολ βάζουμε πάγο με λίγο νερό και βάζουμε μέσα σε αυτό το μπολ με το μείγμα του παγωτού ώστε να κρυώσει γρήγορα (αυτή είναι η αρχή της παστερίωσης, βράζουμε γρήγορα-κρυώνουμε γρήγορα).
  3. Όταν το μείγμα του παγωτού φτάσει κάτω από τους 5 βαθμούς το βάζουμε στην παγωτομηχανή και το παγώνουμε.
  4. Αφήνουμε το παγωτό να παγώσει περισσότερο (αφού η θερμοκρασία του όταν το βγάλουμε από τη μηχανή του παγωτού δεν είναι αρκετή για να κάνουμε την τούρτα παγωτό).
  5. Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα κάνουμε το μείγμα του παγωτού από την προηγούμενη ημέρα και το κρατάμε στο ψυγείο αφού πρώτα κρυώσει. Το σκεύος στο όποιο θα βάλουμε το παγωτό όταν είναι έτοιμο πρέπει να είναι παγωμένο τουλάχιστον για 1-2 ώρες στην κατάψυξη.

Μοντάρισμα

2

  1. Κόβουμε το red velvet cake σε τρεις φέτες. Στο σκεύος που ψήσαμε το κέικ βάζουμε μια φέτα από το κέικ και μια στρώση παγωτό. Συνεχίζουμε εναλλάξ.
  2. Κρατάμε λίγο από το παγωτό και το βάζουμε στην κορυφή του κέικ.
  3. Τα κομμάτια από το κέικ που περίσσεψαν τα βάζουμε σε multi και τα κάνουνε πολύ λεπτά ψυχούλα, τα όποια σκορπίζουμε πάνω από το κέικ.

3 4 5 6

Πληροφορίες

Ευαγγελιστράκι, Μύκονος

Τηλ. 2289110714

casadolce.gr

Fb page: Casa Dolce Gelateria – Ζαχαροπλαστική


Source link