Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Οι Ευρωπαίοι πιο εξαρτημένοι στον κόσμο -Ποιοι καταναλώνουν 4 φλιτζάνια τη μέρα, η θέση-έκπληξη της Ελλάδας | GASTRONOMIE

Η Ευρώπη είναι η ήπειρος όπου καταναλώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα καφέ στον κόσμο.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι χώρες της ΕΕ εισήγαγαν το 2019 τρία εκατομμύρια τόνους καφέ, ποσότητα κατά 14% αυξημένη σε σύγκριση με εκείνη που έφτανε στην Ευρώπη 10 χρόνια νωρίτερα.

Κάπως έτσι γίνεται κατανοητό πως ο καφές αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά στη Γηραιά Ηπειρο, με αξία εισαγωγών που αγγίζει τα 7,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες καφέ έρχονται από τη Βραζιλία (31% του συνόλου των εισαγωγών) και ακολουθεί το Βιετνάμ με 22%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χώρα με τις
υψηλότερες εισαγωγές στην Ευρώπη

Αξιοσημείωτο είναι ότι η γενέτειρα του εσπρέσο, η Ιταλία, δεν βρίσκεται παρά στη δεύτερη θέση και σχεδόν στο μισό των τόνων που εισάγει η χώρα που βρίσκεται πρώτη στην εισαγωγή καφέ στην Ευρώπη.

Εισαγωγές καφέ στην ΕΕ
Εισαγωγές καφέ στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Η Γερμανία εισάγει 1,1 εκατ. τόνους καφέ, ήτοι πάνω από το 1/3 της συνολικής εισαγωγής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με την Ιταλία να ακολουθεί με 604.000 τόνους και ποσοστό 20% επί του συνόλου των εισαγωγών. Ακολουθούν το Βέλγιο, η Ισπανία και η Γαλλία.

Η Γερμανία
πρωτοπόρος του καφέ

Φαίνεται επίσης, σύμφωνα με την Eurostat, πως η Γερμανία είναι η χώρα που καβουρδίζει και παράγει έτοιμο προς κατανάλωση καφέ (οι εισαγωγές γίνονται με τους κόκκους χλωρούς, άψητους) σε ποσοστό 31% της συνολικής παραγωγής καβουρδισμένου καφέ στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ακολουθούν η Ιταλία με 28%, η Ισπανία με 8%, η Ολλανδία με 7%, η Γαλλία με 7% και η Σουηδία με 5%.

Παραγωγοί καφέ εντός ΕΕ
Παραγωγοί καφέ εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, φαίνεται πως ούτε η Γερμανία ούτε η Ιταλία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις αναφορικά με την κατανάλωση καφέ (κούπες ανά κάτοικο).

Σύμφωνα με έρευνα του 2015, στην πρώτη θέση κατανάλωσης καφέ βρίσκεται η Φινλανδία, που το 2015 κατέγραφε 1.310 φλιτζάνια καφέ ανά κάτοικο. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε 3,6 φλιτζάνια καφέ ανά Φινλανδό την ημέρα.

Ακολουθεί η Σουηδία με 1.070, η Ολλανδία και η Δανία, αποδεικνύοντας πως ο καφές είναι υπόθεση της Σκανδιναβικής χερσονήσου. Άλλωστε, η διάσημη πρέσα για γαλλικό καφέ είναι εφεύρεση των σκανδιναβικών χωρών.

Η Γερμανία κατατάσσεται πέμπτη με 675 φλιτζάνια, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 658 φλιτζάνια ανά κάτοικο. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Εσθονία, η Αυστρία, η Γαλλία και η Πορτογαλία.

Τι γίνεται
με τον καφέ στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα, παρότι έχει συνδέσει τον καφέ με ίσως τις πιο σημαντικές στιγμές της καθημερινότητας, δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 χωρών της Ευρώπης που καταναλώνουν περισσότερα φλιτζάνια καφέ ανά κάτοικο.

Το 2016, η Ελλάδα εισήγαγε 48.947 τόνους καφέ, την ώρα που η σχεδόν ίδιου πληθυσμού Βουλγαρία προχωρούσε στην εισαγωγή 51.663 τόνων. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό η ελληνική αγορά να προμηθεύεται έτοιμο, καβουρδισμένο καφέ, σε αντίστοιχα μεγάλες ποσότητες από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Καφέ, μια ακόμη αφορμή για την παγκόσμια κοινότητα να γιορτάσει το πιο δημοφιλές ρόφημα στον πλανήτη Γη.

Η πρώτη επίσημη καθιέρωση της Ημέρας Καφέ ήταν μόλις το 2015 και συμφωνήθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση για τον Καφέ στη «Μέκκα» του ροφήματος, την Ιταλία, και συγκεκριμένα στο Μιλάνο.

Η ακριβής
αφορμή για την καθιέρωση της Παγκόσμιας
Ημέρας Καφέ παραμένει εν πολλοίς άγνωστη.
Άλλωστε, κανείς δεν χρειάζεται την
παραμικρή δικαιολογία προκειμένου να
γιορτάσει το ρόφημα που έχει συνδεθεί
με το πρωινό ξύπνημα, την απόλαυση σε
μια κρύα ημέρα του χειμώνα ή τη δροσιά
(κυρίως για εμάς του Έλληνες) σε κάθε
ρουφηξιά ενός κρύου καφέ.

Η μεγαλύτερη παραγωγός καφέ στον κόσμο, η Βραζιλία, γιορτάζει με τη σειρά της το προϊόν, που εξάγει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, στις 24 Μαΐου.

Εθνικές ημέρες καφέ έχουν επίσης πολλές χώρες που παράγουν καφέ (Περού, Κόστα Ρίκα, Αιθιοπία κ.α.), καθώς και άλλες που συνηθίζουν, απλώς, να τον απολαμβάνουν.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr


Πηγή