Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πώς θα φτιάξεις καφέ cold brew εύκολα στο σπίτι

.infinite-article-container .comments-list-wrap .comments-list{ display:block!important; }

Αφού κατέκτησε τους coffee lovers των ΗΠΑ, η παγωμένη εκδοχή του καφέ φίλτρου, γνωστή κι ως cold brew, έκανε την παρθενική της εμφάνιση στην Ελλάδα το 2015 και από τότε κερδίζει σταδιακά εκείνους που αναζητούν νέες γευστικές εμπειρίες.

Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς

Μην πάει το μυαλό σας σε καφέ φίλτρου, ο οποίος απλώς ρέει σε ένα ποτήρι με πάγο. Η διαδικασία παρασκευής του καφέ με τη μέθοδο του cold brewing είναι μια επιστήμη από μόνη της.

Στην πιο απλή εφαρμογή του cold brewing (διαδικασία εκχύλισης με κρύο νερό), ο αλεσμένος καφές μουλιάζει σε νερό (κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου) για ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα (περίπου 8 έως 12 ώρες). Η διαδικασία αυτή ονομάζεται immersion ή infusion και ο χρόνος που θα παραμείνει ο καφές μαζί με το νερό καθορίζει τη γευστική ένταση του cold brew. Στη συνέχεια, το μείγμα φιλτράρεται και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να σερβιριστεί με πάγο και να διατηρηθεί στο ψυγείο για μερικές μέρες.

Πιο πολύπλοκη, αλλά και πιο εντυπωσιακή, είναι η μέθοδος που απαιτεί τη χρήση του cold drip tower, ενός γυάλινου «πύργου» που χωρίζεται σε τρία μέρη. Σε αυτή την περίπτωση η όλη διαδικασία γίνεται σταγόνα-σταγόνα και απαιτεί πολύ χρόνο.

Ο καφές που παράγεται με τη μέθοδο του cold brewing, εκτός από δροσιστικός, είναι αρωματικός, έχει γεμάτη γεύση και δεν πικρίζει.

Αυτό τον υπέροχο κρύο καφέ μπορούμε να τον φτιάξουμε εύκολα και απλά και στο σπίτι με τη συνταγή που μοιράστηκε μαζί μας ο Χρήστος Καβράκος, coffee roaster και συνιδιοκτήτης των επιτυχημένων Mind the Cup (Αιμιλίου Βεάκη 29, Περιστέρι) και Peek a Bloom (Λέκκα 14, Σύνταγμα).

Δείτε τα βήματα για να φτιάξετε εύκολα μόνοι σας καφέ cold brew στο www.greekguide.com


Source link