Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Σούπα Χαρίρα

Υλικά για 6 άτομα

  • 500 γρ. αρνί σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 1½ κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες
  • 6 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. ρεβίθια
  • 200 γρ. φακές ψιλές
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένος
  • ½ ματσάκι φρέσκος κόλιανδρος ψιλοκομμένος
  • ½ φλ. τσ. χυμό λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • ½ κ. γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • ½ κ. γ. ίνες κρόκου Κοζάνης
  • 1 κ. σ. βούτυρο
  • 3 κ. σ. αλεύρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
googletag.cmd.push(function() {googletag.display(“dfpAdSlot_Gevseis_450x50_text_ad”); })

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζετε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια σε κρύο νερό για 12 ώρες. Την επόμενη μέρα, σουρώνετε τα ρεβίθια και τα κρατάτε στην άκρη μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.
  2. Λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα κομμάτια του αρνιού μέχρι να ροδίσουν.
  3. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, τον κρόκο (σαφράν), το τζίντζερ, το σέλινο, το μισό μαϊντανό, τον μισό κόλιανδρο και το ξυλάκι κανέλας.
  4. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε για λίγα λεπτά. Βάζετε 1½ λίτρο νερό και τα ρεβίθια, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να βράσει το φαγητό για 40΄.
  5. Προσθέτετε τις φακές και αφήνετε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 30΄.
  6. Εν τω μεταξύ λιώνετε στο multi τις ντομάτες μαζί με την υπόλοιπη ποσότητα από τον κόλιανδρο και το μαϊντανό.
  7. Βάζετε αυτό το μείγμα σε μια μεγάλη λεκάνη, προσθέτετε αλάτι, προσθέτετε 2 λίτρα κρύο νερό και ανακατεύετε.
  8. Ρίχνετε το μείγμα στην κατσαρόλα και βράζετε για άλλα 10΄.
  9. Μεταφέρετε 2½ περίπου φλιτζάνια από το ζωμό της κατσαρόλας σε ένα μπολ, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι ή με το σύρμα, μέχρι να ετοιμάσετε ένα λείο και ομοιόμορφο μείγμα.
  10. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύετε πολύ καλά.
  11. Βάζετε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά για 10΄- 15΄για να δέσει η σούπα και σερβίρετε, περιχύνοντας σε κάθε πιάτο χυμό λεμονιού.


Source link