Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Συνταγή για καλοκαιρινή τάρτα με τυρί κρέμα και φρούτα -Σε δυο καραμελωμένα φύλλα σφολιάτας | GASTRONOMIE

Καλοκαιρινά φρούτα, δροσερή κρέμα τυριού και τραγανό φύλλο που λιώνει στο στόμα, σε μια συνταγή ιδανική για τα απογεύματα του Αυγούστου.

Δεν είναι
τζιζκέικ, ούτε όμως και μιλφέιγ. Αποτελεί
μια σχετικά εύκολη παρασκευή, που όμως
θα κερδίσει και τους πιο απαιτητικούς,
ειδικά εκείνους που λατρεύουν ελαφριές
υφές, φρουτένιες γεύσεις και τραγανό
καραμελωμένο φύλλο στις γλυκές τους
γεύσεις.

Μερικά μυστικά
της συνταγής

Το κόλπο με
το φύλλο σφολιάτας, που ψήνεται μέσα σε
δύο ταψιά εξυπηρετεί σε έναν και μοναδικό
σκοπό. Θέλουμε το φύλλο να καραμελώσει
από τη ζάχαρη, να γίνει τραγανό, αλλά
όχι να φουσκώσει. Με τον τρόπο αυτό θα
θρυμματίζεται στο πιο απαλό άγγιγμα
του πιρουνιού.

Όσο για τα
φρούτα, μπορείτε να δοκιμάσετε όποια
καλοκαιρινά φρούτα σας εξυπηρετούν –
παρότι τα φρούτα του δάσους, που θα τα
βρείτε σε σούπερ μάρκετ κατεψυγμένα,
θα δώσουν μια ευχάριστη οξύτητα στο
γλυκό – εκτός ίσως από καρπούζι.

Υλικά

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 100 γρ ζάχαρη άχνη
  • 750 γρ τυρί μασκαρπόνε
  • 600 γρ κρέμα γάλακτος
  • 2 βανιλίνες
  • 400 γρ φρούτα του δάσους (σμέουρα, μπλούμπερι ή ό, τι άλλο βρέθηκε)
  • 1 μεγάλο μάνγκο καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
  • 6 νεκταρίνια κομμένα σε φέτες
  • 1 ματσάκι δυόσμο μόνο τα φυλλαράκια

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα
  • Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας, στρώνουμε το πρώτο σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη. Σκεπάζουμε με ένα κόμη φύλλο λαδόκολλας και καλύπτουμε με ένα ακόμη ταψί στο ίδιο μέγεθος (θα σας βοηθήσουν τα ταψιά της κουζίνας που «μπαίνουν» το ένα μέσα στο άλλο). Καλό είναι να προσθέσουμε λίγο επιπλέον βάρος στο πάνω άδειο ταψί.
  • Βάζουμε στο φούρνο για μισή ώρα και τσεκάρουμε αν έχει πάρει χρώμα. Αν χρειάζεται λίγο ακόμη, επιστρέφουμε στο φούρνο για 5 λεπτά ακόμη. Επαναλαμβάνουμε με το άλλο φύλλο. Μπορείτε, αν χωράνε τα ταψιά να τα βάλετε παράλληλα στο φούρνο.
  • Τριμάρουμε τις άκρες του φύλλου με κοφτερό μαχαίρι και αφήνουμε να κρυώσει
  • Χτυπάμε ελαφρά το τυρί μασκαρπόνε μαζί με την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και την υπόλοιπη κρυσταλλική ζάχαρη. Μεταφέρουμε τη μισή κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής
  • Στρώνουμε το ένα φύλλο και γεμίζουμε με ροζέτες από την κρέμα. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τα φρούτα και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη
  • Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, συνεχίζουμε με την υπόλοιπη κρέμα, πασπαλίζουμε και σκορπίζουμε εδώ και εκεί με τα φύλλα δυόσμου
  • Καλύτερο αν σερβίρετε την τάρτα μια ώρα αφού την αφήσετε στο ψυγείο

Πηγή