Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Συνταγή για καραμελωμένα σου -Λιώνουν στο στόμα, γεύση από παλιό, καλό ζαχαροπλαστείο | GASTRONOMIE

Αυτή η συνταγή έχει στόχο να σας ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή. Τότε που κάθε κουτί γλυκά που έφτανε στο σπίτι περιελάμβανε είτε κοκ, είτε ταρτάκια, είτε αφράτα, απολαυστικά σουδάκια.

Εκείνα τα σουδάκια που είχαν μια λεπτή, τραγανή στρώση καραμέλας στην επιφάνειά τους και βελούδινη κρέμα ζαχαροπλαστικής να ολοκληρώνει την πανδαισία, καθώς γίνονταν μια χαψιά (ίσως και δύο, όταν ήμασταν μικρά παιδιά).

Η συνταγή για σου είναι ένα θαύμα της γαλλικής ζαχαροπλαστικής, η πανεύκολη ζύμη που βράζει στην κατσαρόλα για να δώσει αυτή τη μοναδική υφή. Για την ακρίβεια, όλες οι παρασκευές σε αυτό το γλυκάκι έχουν γαλλικό άρωμα και φινέτσα: από την κρέμα ζαχαροπλαστικής έως την καραμέλα που τα καλύπτει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υλικά

  • 3 αυγά
  • 190ml νερό
  • 75 γρ. βούτυρο
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 115 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής: 2 αυγά
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 45 γρ. κορν φλάουρ
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • Για την καραμέλα: 125 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 120 ml νερό
  • 3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  • Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής, βάζουμε το γάλα με το ξύσμα και τη ζάχαρη σε κατσαρόλα, ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και αφήνουμε το γάλα να αχνίσει.
  • Χτυπάμε τα αυγά με το κορν φλάουρ να γίνουν μια αφράτη κρέμα. Παίρνουμε λίγο λίγο από το ζεστό γάλα και ρίχνουμε σιγά σιγά στα αυγά, ανακατεύοντας ζωηρά.
  • Επαναλαμβάνουμε να πάρουν θερμοκρασία τα αυγά και γυρίζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ώσπου να σφίξει η κρέμα.
  • Αφού κρυώσει ελαφρά, να μην είναι καυτή, σκεπάζουμε με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνειά της και αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο.
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και το αλάτι με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε και το βούτυρο σε κύβους και αφήνουμε να πάρει βράση.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας ζωηρά ώσπου να πάρουμε μια ζύμη ομοιόμορφη που δεν κολλάει. Επιστρέφουμε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε απαλά.
  • Γυρίζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ισχύ, όσο προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
  • Κόβουμε σουδάκια σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Μπορείτε να βάλετε τη ζύμη σε κορνέ, ή να κάνετε τα σουδάκια με τη βοήθεια δυο κουταλιών του γλυκού.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς, για περίπου 20 λεπτά.
  • Γεμίζουμε με ίσια μύτη ένα κορνέ με την κρέμα και βυθίζοντας σε μια άκρη του σου, γεμίζουμε ένα ένα τα σουδάκια.
  • Βάζουμε τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου να πάρουμε μια ωραία καραμέλα με καστανό διαυγές χρώμα.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το νερό, κρύο.
  • Βουτάμε ένα ένα τα σουδάκια να καραμελώσουν και αφήνουμε στην άκρη. Μπορείτε να τα στήσετε και σε πυραμίδα, καθώς με την καραμέλα θα σταθούν.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr


Πηγή