Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Συνταγή για παραδοσιακή μουσταλευριά -Χωρίς ζάχαρη, με όλο το άρωμα του σταφυλιού | GASTRONOMIE

Αυτή η συνταγή είναι της… εποχής, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο τρύγος στη χώρα και μπορούμε να βρούμε φρέσκο και ευωδιαστό μούστο.

Αν και η εποχή
του τρύγου διαφέρει από περιοχή σε
περιοχή και ανάλογα με το είδος του
σταφυλιού, είναι σχεδόν βέβαιο πως αυτή
την εποχή θα μπορέσετε να βρείτε μούστο
για αυτή την πανεύκολη, υγιεινή και
νόστιμη συνταγή.

Η μουσταλευριά
αποτελείται ακριβώς από τα δύο συνθετικά
της λέξης της, με τη συνταγή να απαιτεί
στην ουσία μόνο μούστο και αλεύρι για
να γίνει βελούδινη και απολαυστική.
Φυσικά, με τον μούστο μπορεί κανείς να
ετοιμάσει και τα παραδοσιακά μουστοκούλουρα.

Μερικά μυστικά της συνταγής

Για οποιαδήποτε συνταγή με μούστο, οι παλιές έπρεπε να «κόψουν» τον βρασμό του, πριν αυτός γίνει κρασί. Κάποτε αυτό γινόταν με τη χρήση στάχτης, ωστόσο αν στύψετε μόνοι σας σταφύλια και ξεκινήσετε να βράζετε το χυμό τους, τότε θα πάρετε το αποτέλεσμα που θέλετε.

Επίσης, αν θέλετε να κρατήσετε τον μούστο που προμηθευτήκατε για μεταγενέστερη συνταγή, τότε πρέπει να τον αποθηκεύσετε σε μπουκάλια και να τον βάλετε στην κατάψυξη. Καθώς είναι ολόφρεσκο σαν προϊόν, χαλάει πάρα πολύ εύκολα.

Η συνταγή της μουσταλευριάς είναι πολύ απλή και το μόνο που πρέπει να θυμάστε είναι πως για κάθε φλιτζάνι μούστο προσθέτετε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Δοκιμάστε μάλιστα να κάνετε την κρέμα με έναν συνδυασμό κορν φλάουρ και αλευριού (1 και 1 κουταλιά), για ακόμη πιο απαλό και βελούδινο αποτέλεσμα.

Υλικά

  • 2 ποτήρια μούστος καθαρισμένος
  • 1 κουταλιά αλεύρι
  • 1 κουταλιά κορν φλάουρ
  • Καρύδια ή αμύγδαλα χονδροσπασμένα για το σερβίρισμα
  • Σουσάμι ή παστέλι για το σερβίρισμα
  • Κανέλα

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τον μούστο στην κατσαρόλα, κρατώντας μισό ποτήρι στην άκρη. Λιώνουμε το κορν φλάουρ στο μούστο που κρατήσαμε εκτός με ένα πιρουνάκι.
  • Βάζουμε το αλεύρι σε αντικολλητικό σκεύος και καβουρδίζουμε ώστε να κιτρινίσει ελαφρά και να μην αφήσει μυρωδιά στο γλυκό.
  • Ανάβουμε τη φωτιά στην κατσαρόλα και ζεσταίνουμε τον μούστο. Προσθέτουμε το αλεύρι σαν χιόνι, σταδιακά, ανακατεύοντας ζωηρά με σύρμα.
  • Αφού ενσωματωθεί όλο το αλεύρι, προσθέτουμε και τον υπόλοιπο μούστο με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε ώσπου να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Μοιράζουμε σε μπολάκια, αφήνουμε να κρυώσει και γαρνίρουμε με καρύδια ή αμύγδαλα, σουσάμι ή σπασμένα κομμάτια παστέλι και κανέλα.

Πηγή