Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Συνταγή για ταρτάκια ρυζόγαλο -Η ιταλική πρόταση που απογειώνει την πιο απλή κρέμα του κόσμου | GASTRONOMIE

Γίνεται το ρυζόγαλο τάρτα; Ναι, με αυτή τη συνταγή απευθείας από την Ιταλία γίνεται και μάλιστα θα σας κάνει να δείτε την πιο απλή παρασκευή από τα παιδικά μας χρόνια με άλλο μάτι.

Η συνταγή φαίνεται πως είναι παραδοσιακή στη γειτονική Ιταλία και στην ουσία περιλαμβάνει μια σχεδόν κλασική ζύμη για τάρτα και κρέμα ρυζόγαλου ενισχυμένη με αυγό, για να δέσει ακόμη περισσότερο όσο ψήνεται στον φούρνο.

Μερικά μυστικά
της συνταγής

Η ζύμη για την τάρτα είναι η κλασική, που περιλαμβάνει αλεύρι και παγωμένο βούτυρο. Αντί κρύου νερού ωστόσο, εδώ χρησιμοποιούμε την υγρασία από δύο κρόκους αυγών. Μας ενδιαφέρει να μην παραζυμώσουμε τη ζύμη και λιώσει το βούτυρο τελείως ανάμεσα στα χέρια μας. Καλό είναι να προσθέτετε τους κρόκους τελευταία στιγμή, πριν βγάλετε τα αυγά από το ψυγείο.

Όσο για το ρυζόγαλο, εδώ δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Θα πρέπει απλά να επιλέξετε το κατάλληλο ρύζι. Ένα μακρύκοκκο για πιλάφι δεν θα απελευθερώσει τόσο άμυλο, απαραίτητο συσταστικό για να πήξει η κρέμα. Αρμπόριο και γλασέ είναι η επιλογή σας για σίγουρη επιτυχία.

Υλικά

  • Για τη ζύμη της τάρτας: 125 γρ βούτυρο σε κυβάκια
  • 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μια πρέζα αλάτι
  • Το ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 75 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κρόκους αυγών
  • Για τη γέμιση ρυζόγαλου: 30 γρ βούτυρο
  • 150 γρ ρύζι (ιδανικά αρμπόριο ή ρύζι γλασέ για να πήξει)
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • Το ξύσμα από 1 λεμόνι κι 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε από την ζύμη. Τρίβουμε το βούτυρο με το αλεύρι να μοιάζει με τριμμένα ψίχουλα ψωμιού. Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα λεμονιού και την ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε τους κρόκους αυγών και πλάθουμε με τα χέρια μας (καλό είναι να τα έχουμε πλύνει σε κρύο νερό, να μην λιώσει το βούτυρο από την θερμοκρασία) και διαμορφώνουμε το ζυμάρι σε μια μπάλα. Τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνουμε ατομικά ταρτάκια (μπορείτε να το κάνετε και μία μεγάλη τάρτα). Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλο 3 χιλιοστών περίπου και κόβουμε με κουπάτ σε στρογγυλά κομμάτια. Στρώνουμε τα ταρτάκια στα φορμάκια και γεμίζουμε με φασόλια. Ψήνουμε τα ταρτάκια άδεια για 20 λεπτά
  • Όσο ψήνουμε τα ταρτάκια ετοιμάζουμε το ρυζόγαλο. Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το ρύζι να σοταριστεί. Προσθέτουμε το γάλα και τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ρυζόγαλο να σιγοβράσει ώσπου το ρύζι να πιει τα υγρά και να σφίξει. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και προσθέτουμε τα αυγά και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού
  • Μοιράζουμε το ρυζόγαλο στα ταρτάκια και γυρίζουμε στο φούρνο, χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς για 10-12 λεπτά ώσπου η γέμιση να σφίξει. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα, αν θέλουμε και σερβίρουμε χλιαρά.

Πηγή