Το 50 Top Pizza δημοσιεύει κάθε χρόνο διάφορες κατατάξεις για την πίτσα και μόλις κυκλοφόρησε τη φετινή του λίστα με τις καλύτερες πιτσαρίες στην Ευρώπη.
Στην πρώτη θέση για το 2025 βρέθηκε η Napoli on the Road, μια πιτσαρία με έδρα το Λονδίνο. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το εστιατόριο, το οποίο άνοιξε ο Ιταλός σεφ Μικέλε Πασκαρέλα, κατακτά το βραβείο.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Baldoria στη Μαδρίτη. Η χαρακτηριστική πίτσα της Búfala Fest αποκαλεί «μια υπέροχη έκπληξη για τους λάτρεις των τυριών».
Στην τρίτη θέση υπήρξε ισοβαθμία ανάμεσα στη Sartoria Panatieri στη Βαρκελώνη και τη Via Toledo στη Βιέννη, αν και η πόλη με τις περισσότερες συμμετοχές συνολικά ήταν το Παρίσι.
Αν αναρωτιέστε πού βρίσκεται η Ιταλία σε όλα αυτά, η «πατρίδα της πίτσας» έχει τη δική της ξεχωριστή κατάταξη, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στις 15 Ιουλίου στο Μιλάνο.
Οι 4 ελληνικές πιτσαρίες που ξεχώρισαν
Μπορεί στην χρυσή 50αδα να μην υπάρχει κάποια ελληνική πιτσαρία, ωστόσο, ο οδηγός ξεχώρισε τέσσερα ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα με εξαιρετική πίτσα.
Πρόκειται για τα Ma Che Vuoi, Napul’è, Odori και Ovio που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.
Ma Che Vuoi
«Στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Καλαμιώτου, το Ma Che Vuoi είναι μια πιτσαρία-spritz bar που σερβίρει αυθεντική ιταλική κουζίνα με μια σύγχρονη πινελιά. Η ατμόσφαιρα είναι φιλόξενη, η φιλοξενία ζεστή και οι γαστρονομικές προτάσεις πειστικές: η ζύμη της πίτσας φουσκώνει για 48 ώρες, τα υλικά προέρχονται από μικρούς Ιταλούς και Έλληνες παραγωγούς. Αξίζει να δοκιμάσετε την «Πάρμα» με προσούτο και ρόκα και την «Ταρτούφο», γευστική και ισορροπημένη. Οι γαστρονομικές προτάσεις είναι επίσης εξαιρετικές. Τα ανανεωμένα κοκτέιλ spritz είναι επίσης εξαιρετικά».
Napul’è
«Το ταξίδι ξεκίνησε σε ένα μικρό κατάστημα, αλλά η επιτυχία και η συνεχής προσοχή στην ποιότητα οδήγησαν αυτό το μέρος να κάνει ένα λογιστικό άλμα: η νέα τοποθεσία είναι πραγματικά όμορφη, μια επανερμηνεία των τυπικών ναπολιτάνικων τρατοριών με καλά διατεταγμένα τραπέζια και ένα τμήμα κουζίνας-φούρνου που κυριαρχεί στη σκηνή. Το φαγητό είναι ναπολιτάνικο, ξεκινώντας από τις βασικές πρώτες ύλες που εισάγονται απευθείας από την Καμπανία. Η πίτσα είναι παραδοσιακή, με την μαρινάρα να είναι ένα must-try για την απολύτως τέλεια εκτέλεσή της που αναδεικνύει τις γεύσεις της ντομάτας και της Μεσογείου. Καλή λίστα κρασιών, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ιταλικών κρασιών, και τέλεια και επαγγελματική εξυπηρέτηση. Διατίθενται επίσης ναπολιτάνικα και ιταλικά μαγειρεμένα πιάτα, με την αναπόφευκτη καρμπονάρα και το κλασικό τιραμισού ως σύμβολα του Made in Italy στο τραπέζι που δεν πρέπει να χάσετε».
Odori Vermuteria Di Atene
«Η πίτσα είναι πολύ καλή, η ατμόσφαιρα είναι διασκεδαστική, τα κοκτέιλ είναι καλοφτιαγμένα, άλλωστε βρισκόμαστε στη Vermuteria di Atene, που είναι ανοιχτή από νωρίς το πρωί για πρωινό και στη συνέχεια για μεσημεριανό και δείπνο. Η πίτσα, σε ναπολιτάνικο στυλ, σε δύο μορφές, στρογγυλή και σε ξύλινη σπάτουλα, ψημένη σε ειδικά σχεδιασμένο ξυλόφουρνο, είναι ελαφριά, νόστιμη και καρυκευμένη με μια υπέροχη αρμονία μεσογειακών γεύσεων που αποκαλύπτει την ικανότητα της κουζίνας. Η ατμόσφαιρα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό είναι φιλική, φιλόξενη, με μια κομψή νυχτερινή ατμόσφαιρα, με ένα άνετο, καλά εφοδιασμένο και οργανωμένο μπαρ. Η εξυπηρέτηση είναι ανεπίσημη και επαγγελματική».
Ovio
«Εδώ όλα είναι πολύ κομψά: η τραπεζαρία, τα πιάτα, η πίτσα. Η υπογραφή είναι του Πάνο Ιωαννίδη, ο οποίος δουλεύει τη ζύμη και τα υλικά με τεχνική και ισορροπία. Η πίτσα σύγχρονης έμπνευσης είναι ψηλή και υποστηρίζει κλασικές, δημιουργικές γέμισεις που συνδυάζουν μεσογειακές γεύσεις με υλικά από τη Μέση Ανατολή, σερβιρισμένες σε βάσεις που λειτουργούν σχεδόν ως πιάτα. Το άρωμα του ψησίματος σε ξυλόφουρνο είναι πολύ ευχάριστο. Τα πιάτα με ζυμαρικά είναι πολύ καλά. Για να συνοδεύσετε το γεύμα σας, έχετε μόνο την δυσκολία της επιλογής, δεδομένης της πολύ ευρείας λίστας κρασιών. Για το κλείσιμο, σας προτείνουμε να ρίξετε μια ματιά στα επιδόρπια. Πολύ ευχάριστη και φιλόξενη εξυπηρέτηση».
Η πλήρης λίστα με τις καλύτερες πιτσαρίες της Ευρώπης για το 2025:
- Napoli on the Road – Λονδίνο, Αγγλία
- Baldoria – Μαδρίτη, Ισπανία
- =3. Sartoria Panatieri – Βαρκελώνη, Ισπανία
- =3. Via Toledo – Βιέννη, Αυστρία
- 50 Kalò – Λονδίνο, Αγγλία
- IMperfetto – Puteaux, Γαλλία
- Pizza Zulu – Fürth, Γερμανία
- nNea – Άμστερνταμ, Ολλανδία
- Fratelli Figurato – Μαδρίτη, Ισπανία
- Sapori Italiani U Taliana – Μπρατισλάβα, Σλοβακία
- Forno d’ Oro – Λισαβόνα, Πορτογαλία
- =11. La Balmesina – Βαρκελώνη, Ισπανία
- =11. La Piola Pizza – Βρυξέλλες, Βέλγιο
- Surt – Κοπεγχάγη, Δανία
- Stile Napoletano – Τσέστερ, Αγγλία
- Demaio – Μπιλμπάο, Ισπανία
- Franko’s Pizza & Bar – Ζάγκρεμπ, Κροατία
- Little Pyg – Δουβλίνο, Ιρλανδία
- Matto Napoletano – Σκόπια, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
- Zielona Górka – Pabianice, Πολωνία
- da PONE – Ζυρίχη, Ελβετία
- Babette – Στοκχόλμη, Σουηδία
- La Pizza è Bella – Αμβέρσα, Βέλγιο
- Forza – Ελσίνκι, Φινλανδία
- MaMeMi – Κοπεγχάγη, Δανία
- 450°C – Τούρκου, Φινλανδία
- L’Antica Pizzeria – Λονδίνο, Αγγλία
- Pietra – Βελιγράδι, Σερβία
- Pizza Nuova – Πράγα, Τσεχία
- Ciao a Tutti – Βαρσοβία, Πολωνία
- Oobatz – Παρίσι, Γαλλία
- Pop’s Pizza – Λιουμπλιάνα, Σλοβενία
- Buon Appetito – Burgess Hill, Αγγλία
- Arte Bianca – Sagres, Πορτογαλία
- Roco – Παρίσι, Γαλλία
- Majstor i Margarita – Βελιγράδι, Σερβία
- NAPIZZA – Νυρεμβέργη, Γερμανία
- Infraganti – Αλικάντε, Ισπανία
- La Manifattura – Παρίσι, Γαλλία
- Calvello’s – Μόναχο, Γερμανία
- Fimmina – Παρίσι, Γαλλία
- Gasparic – Χιρόνα, Ισπανία
- Belli di Mamma – Βουδαπέστη, Ουγγαρία
- Margherita Pizzeria – Ταλίν, Εσθονία
- Kytaly – Γενεύη, Ελβετία
- ‘naPizzà – Βρυξέλλες, Βέλγιο
- Villa Severino – Ελσίνκι, Φινλανδία
- ZANO – Iași, Ρουμανία
- Mamma Pizza – Όσλο, Νορβηγία
- Bottega Ceccarelli – Brunswick, Γερμανία
- Filo D’olio – Sarıyer – Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
- O’Panuozzo – Ουτρέχτη, Ολλανδία
Πηγή