Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Το «μυστικό όπλο» του Τζέιμι Όλιβερ για μεγάλες δημιουργίες στην κουζίνα

Ο διάσημος βρετανός σεφ Τζέιμι Όλιβερ έδωσε έμφαση στην απλότητα και την πρακτικότητα της καθημερινής μαγειρικής, αλλάζοντας τον χάρτη των συνηθειών της νοικοκυράς.

Με έμφαση πάντα στα φρέσκα τοπικά υλικά και το υγιεινό του πράγματος, ο Τζέιμι δεν θυσίασε ποτέ τη γεύση για χάρη της ευκολίας.

Κι όταν μιλάμε για γεύση, ο Τζέιμι ορκίζεται διαχρονικά πίστη σε ένα παλιομοδίτικο λες σκεύος: το γουδί και το γουδοχέρι!

Εκεί φτιάχνει τα μείγματα από μπαχαρικά, εκεί και τις μαρινάδες του. Το πάναπλο αυτό εργαλείο που χρησιμοποιούσαν ανελλιπώς οι γιαγιάδες μας δίνει πάντα κάτι στη γεύση, μιας και τα μυρωδικά που λιώνονται εντός του απελευθερώνουν έλαια και χυμούς που δεν παίρνεις ποτέ από το μαχαίρι ή τον μύλο των μπαχαρικών (grinder).

Για τον αρχάριο, ο Τζέιμι προτείνει πολτοποίηση μπαχαρικών και ανάμειξή τους με ελαιόλαδο και ξύδι, για την πιο απλή και γευστική μαρινάδα για κοτόπουλο.

Αυτό είναι το «μυστικό όπλο» του, όπως λέει και ξαναλέει, που δίνει το κατιτίς παραπάνω στα μπαχαρικά και τις σάλτσες. Την εξωτική πινελιά της απλής κατά τα άλλα κουζίνας του…


Source link