Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Φασολάδα, η παραδοσιακή

Υλικά

  • 500 γραμμάρια ξερά φασόλια μέτρια
  • 3 ντομάτες ώριμες περασμένες στο μούλτι
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 κλωνάρια σέλινο χονδροκομμένο
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. γεμάτη ντοματοπελτέ
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζετε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, που να τα σκεπάζει.
  2. Τα αφήνετε να βράσουν για 5΄- 10΄. Τα στραγγίζετε σε σουρωτήρι και πετάτε το νερό.
  3. Ψιλοκόβετε τα λαχανικά. Βάζετε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα, προσθέτετε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα ανακατεύετε ώστε να λαδωθούν.
  4. Τα αφήνετε για 2΄- 3΄ σε μέτρια φωτιά κι έπειτα ρίχνετε τα φασόλια, τη ντομάτα, τον πελτέ, το σέλινο, πιπέρι, αλάτι, την πιπεριά.
  5. Συμπληρώνετε με βραστό νερό, τόσο που να καλύπτει τα υλικά.
  6. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τα φασόλια για 50 με 60 λεπτά, μέχρι να χυλώσουν.

Source link