Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Χαλβάς στο πεντάλεπτο με την εύκολη συνταγή 1,2,3,4

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και η παράδοση επιτάσσει τραπέζι στρωμένο με νηστίσιμα. 

Με το γλυκό, όμως, τι γίνεται; 

Γλυκά που… πληρούν τα κριτήρια της ημέρας, υπάρχουν πλέον πολλά. Ωστόσο, ο χαλβάς είναι το παραδοσιακότερο και το κλασικότερο. Και πανεύκολος. 

Δείτε παρακάτω την περίφημη συνταγή 1,2,3,4 για το χαλβά και ετοιμάστε στο άψε σβήσε το πεντανόστιμο γλυκό της Καθαράς Δευτέρας. 

Υλικά

  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 2 ποτήρια σιμιγδάλι (1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό και 1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό)
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • 2 ξυλάκια κανέλα ή μερικές φέτες πορτοκαλιού ή λεμονιού
  • Αμύγδαλα καθαρισμένα, σταφίδες, κουκουνάρι ή  οποιαδήποτε άλλα αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς προτιμά ο καθένας. 
  • Κανέλα, καρύδα ή και ζάχαρη κρυσταλλική για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσοχή να μην κάψει. 
  • Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Δεν σταμάταμε να ανακατεύουμε ούτε δευτερόλεπτο γιατί ο χαλβάς θα καεί. 
  • Για πιο καβουρδισμένο σιμιγδάλι ανακατεύουμε για 10 λεπτό και περισσότερο. 
  • Οταν το μείγμα πάρει το χρώμα που επιθυμούμε το τραβάμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα. 
  • Παράλληλα, έχουμε βράσει για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη, το νερό και τις κανέλες ή τις φέτες πορτοκαλιού ή λεμονιού ανάλογα με το άρωμα που θέλουμε να δώσουμε. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε σιρόπι αλλά να λιώσει η ζάχαρη. 
  • Καθώς έχουμε τραβήξει από τη φωτιά το μείγμα σιμιγδαλιού-λαδιού προσθέτουμε το σιρόπι που μόλις έχουμε φτιάξει (το οποίο πρέπει να είναι καυτό). 
  • Χρειάζεται προσοχή καθώς το μείγμα πιτσιλάει και είναι καυτό. 
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαναβάζουμε πάλι επάνω την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε για 2 με 3 λεπτά ακόμη μέχρι να αρχίσει να σφίγγει ο χαλβάς.
  • Αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και τον αδειάζουμε στην κλασική φόρμα του κέικ με την τρύπα. Μπορείτε να τον βάλετε και σε οποιαδήποτε άλλη φόρμα θέλετε.
  • Αφήνουμε να σταθεί για περίπου 20 λεπτά, ώστε να ξεφορμαριστεί χωρίς πρόβλημα. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα, γαρνίρουμε με τους ξηρούς καρπούς και πασπαλίζουμε με κανέλα. Ο χαλβάς σφίγγει καθώς κρυώνει.

Φωτογραφίες: Shutterstock


Πηγή