Τετάρτη , 19 Φεβρουάριος 2020
Γαλοπούλα ψητή με σαμπάνια και μήλα

Γαλοπούλα ψητή με σαμπάνια και μήλα

Δείτε σε βίντεο τη διαδικασία παρασκευής του γιορτινού εδέσματος

Υλικά για 8 – 10 άτομα

– 1 γαλοπούλα 4,5 κιλά
– 1/2 φλιτζάνι βούτυρο, κομμένο σε κύβους
– 2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
– 1 κουταλιά της σούπας σκόνη σκόρδου
– αλάτι, πιπέρι
– 2/3 (750 γραμμάρια) σαμπάνια ή λευκός αφρώδες οίνος
– 1 μεγάλη σακούλα ψησίματος

Εκτέλεση

1.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις και ρυθμίστε τη σχάρα στη δεύτερη σκάλα του φούρνου.

2. Αφαιρέστε το λαιμό και τα συκωτάκια της γαλοπούλας που βρίσκονται στο εσωτερικό της. Ξεπλύνετε τη γαλοπούλα πολύ καλά μέσα και έξω και μετά στεγνώστε τη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

3. Σε ξύλο κοπής ψιλοκόβετε το κρύο βούτυρο. Στη συνέχεια χαλαρώστε με τα χέρια σας το δέρμα της γαλοπούλας από το στήθος προσεκτικά σε ολόκληρη την επιφάνεια.

4. Στη συνέχεια αφαιρέστε τον πυρήνα από δυο μήλα και κόψτε τα στη μέση. Βάλτε τα μήλα στην κοιλότητα της γαλοπούλας και πασπαλίστε με τα μυρωδικά (σκόρδο σε σκόνη, αλάτι, πιπέρι). Χρησιμοποιήστε σπάγκο κουζίνας για να δέσετε τα πόδια της γαλοπούλας και τοποθετήστε τις φτερούγες κάτω από το στήθος της.

5. Βάζετε τη γαλοπούλα μέσα σε σακούλα ψησίματος, ρίξτε τη σαμπάνια μέσα στη σακούλα και σφραγίστε πολύ καλά τη σακούλα. Βάζετε τη γαλοπούλα σε ταψί και κάντε εγκοπές γύρω από τη σακούλα για να φεύγουν οι ατμοί.

6. Ψήστε τη γαλοπούλα 3 1/2 ώρες σε προθερμασμένο φούρνο. Για να ελέγξετε αν έχει ψηθεί καλά εσωτερικά, βάζετε το θερμόμετρο μαγειρικής στο παχύτερο μέρος της γαλοπούλας και θα πρέπει να έχει φτάσει τους 85 βαθμούς Κελσίου.

7. Αφαιρέστε τη γαλοπούλα από τη σακούλα ψησίματος και αφήστε τη τουλάχιστον 20 λεπτά να «κάτσει» πριν την κόψετε.

sidagi.gr