Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Νηστίσιμα σκαλτσούνια

Νηστίσιμα σκαλτσούνια

Παραδοσιακό γλυκό με υπέροχο άρωμα

Υλικά για 8-10 άτομα

Για τη ζύμη

– 50 ml ελαιόλαδο
– 1 κουταλιά ξύδι
– 1 κουταλιά ούζο
– χυμό 1 πορτοκαλιού
– 1 κουταλάκι σόδα
– 1 κουταλάκι ζάχαρη
– μισό κουταλάκι αλάτι
– 260 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση

– 60 γραμμάρια μέλι
– 80 γραμμάρια μαρμελάδα
– 60 γραμμάρια κοπανισμένο καρύδι
– 40 γραμμάρια σταφίδες
– το ξύσμα του πορτοκαλιού
– μισό κουταλάκι κανέλα
– λίγη σκόνη γαρύφαλο

Για το σερβίσισμα

– ανθόνερο
– άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά της ζύμης και προσθέτουμε τη σόδα η οποία θα αφρίσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και το αλεύρι λίγο-λίγο μέχρι να αποκτήσουμε μια σφιχτή σχετικά ζύμη.

2. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί όσο εμείς ετοιμάζουμε τη γέμιση μας που ουσιαστικά δε χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο, απλώς ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα βαθύ σκεύος.

3.
Κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη μας και ανοίγουμε φύλο με τον πλάστη. Κόβουμε με ένα κουπ πατ ή ένα μπολάκι δισκάκια 9-10 εκατοστών.

4.
Βάζουμε ένα κουταλάκι γέμισης σε κάθε δισκάκι και τα κλείνουμε μισοφέγγαρο. Για να κλείσουν καλύτερα βρέχουμε με το δάχτυλο μας τις άκρες. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη.

5. Τα ψήνουμε για 20-30 λεπτά στους 170 βαθμούς. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

6.
Τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ώστε να καλυφθούν τελείως.

sidagi.gr