Δευτέρα , 27 Μάρτιος 2023

Αδυναμία σύλληψης: 5 γυναικείες παθήσεις που αυξάνουν το κίνδυνο

Η προσπάθεια μιας γυναίκας να μείνει έγκυος, μπορεί να εξελιχθεί σε επώδυνη, ψυχολογικά και σωματικά, διαδικασία.

Σήμερα, σχεδόν ένα στα πέντε ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, τα οποία μπορούν να προκληθούν από ένα ευρύ φάσμα αιτίων.

Δείτε ποια προβλήματα υγείας μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα των γυναικών:

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση επηρεάζει περίπου μία στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και μπορεί να είναι αιτία επώδυνης περιόδου. Η κατάσταση αναπτύσσεται όταν το ενδομήτριο, ο ιστός στο εσωτερικό της μήτρας που κάθε μήνα προετοιμάζεται για την εμφύτευση και την παραμονή ενός εμβρύου, αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, συνήθως στις σάλπιγγες και τις ωοθήκες, προκαλώντας φλεγμονή και ουλές. Η φλεγμονή και οι ουλές προκαλούν δυσλειτουργία ή φραγή των σαλπίγγων, κατάσταση που μπορεί να καταστρέψει τις ωοθήκες, μειώνοντας έτσι την ποιότητα και / ή τον αριθμό των ωαρίων. Η κατάσταση αντιμετωπίζεται συνήθως με χειρουργική επέμβαση.

Ινομυώματα

Τα ινομυώματα στη μήτρα είναι ακόμη μία κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τη γυναικεία γονιμότητα. Μερικά ινομυώματα βρίσκονται σε σημεία της μήτρας, στα οποία θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τη διαδρομή του σπέρματος από το τραχηλικό στόμιο προς το στόμιο της σάλπιγγας. Έτσι η συνάντηση του σπερματοζωαρίου και του ωαρίου μέσα στον αυλό της σάλπιγγας, η οποία είναι απαραίτητη για τη γονιμοποίηση, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις, στέρεες, στρογγυλές αναπτύξεις, οι οποίες συνήθως δεν δημιουργούν πρόβλημα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Πολύποδες ενδομητρίου

Οι πολύποδες είναι καλοήθεις νεοπλασίες που αναπτύσσονται στο ενδοθήλιο της μήτρας. Περίπου 1 στις 10 γυναίκες 30-60 ετών θα εμφανίσει ενδομητρικό πολύποδα. Μία γυναίκα μπορεί να έχει έναν ή πολλούς πολύποδες. Η αιμορραγία είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα. Σπανίως μπορεί να περιέχουν καρκινικά κύτταρα, ενώ η αιτία δημιουργίας τους δεν είναι γνωστή. Επειδή οι πολύποδες καταλαμβάνουν τον κρίσιμο χώρο που απαιτείται για την εμφύτευση του εμβρύου, πρέπει να διερευνώνται υπερηχογραφικά και να απομακρύνονται με χειρουργική επέμβαση πριν ένα ζευγάρι ολοκληρώσει μία θεραπεία γονιμότητας.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Πρόκειται για διαταραχή του ενδοκρινικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από ανισορροπία ορμονών. Στις γυναίκες, η αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων μπορεί να διαταράξει το φυσιολογικό ρυθμό ωορρηξίας ή να οδηγήσει στην πλήρη αναστολή της ωορρηξίας. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο για τη γυναίκα να συλλάβει. Παρά τις δυσκολίες που μπορεί να προκαλέσει στην επίτευξη σύλληψης, οι γυναίκες με το σύνδρομο ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία και οι περισσότερες καταφέρνουν να αποκτήσουν παιδιά.

Βάρος

Το βάρος είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη γονιμότητα των γυναικών. Επειδή αποτελεί παράγοντα που μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο, οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, είναι αναγκαίο να χάσουν βάρος αν θέλουν να αυξήσουν τη γονιμότητά τους. Γυναίκες που έχουν καταφέρει να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά έχουν καταφέρει να μείνουν έγκυοι με φυσικό τρόπο.

Πηγή: Independent

Διαβάστε επίσης:

Αντρική γονιμότητα: Μία απλή αλλαγή στη διατροφή μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος

Φολικό οξύ και γονιμότητα: Τι ισχύει τελικά;

Ποιες οι πιθανότητες εγκυμοσύνης όταν ο άνδρας δεν έχει σπερματοζωάρια


Πηγή