Τετάρτη , 19 Ιούνιος 2024

Αλκοόλ & καρκίνος μαστού: Ποια ποσότητα είναι επικίνδυνη για τις γυναίκες

Αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν εξερευνήσει τον ρόλο του αλκοόλ στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού, υποδεικνύοντας στην πλειονότητα των περιπτώσεων ότι η επίδραση είναι δοσοεξαρτώμενη, με τον κίνδυνο να αυξάνεται για τις γυναίκες όσο αυξάνεται και το επίπεδο της κατανάλωσης.

Μια αδυναμία των προηγούμενων επιστημονικών μελετών ήταν όμως ότι εστίαζαν αποκλειστικά σε γυναίκες της λευκής φυλής, ενώ για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα χρειάζεται να μελετηθούν πολλές διαφορετικές υποομάδες του πληθυσμού.

Έτσι, μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, έρχεται να συμπληρώσει αυτό το κενό και να ενισχύσει τη θεωρία ότι το αλκοόλ συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου στις γυναίκες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μελίσσα Τρόστερ από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα, μελέτησαν δείγμα άνω των 22.000 γυναικών αφροαμερικανικής καταγωγής και διαπίστωσαν ότι ο καρκίνος του μαστού ήταν συχνότερος σε όσες έπιναν πάνω από επτά αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα –δηλαδή ξεπερνούσαν το συνιστώμενο ημερήσιο όριο του ενός ποτού την ημέρα που θέτουν οι ειδικοί. Μάλιστα, η υπέρβαση του ασφαλούς ορίου κατανάλωσης φάνηκε να συσχετίζεται με όλες τις μορφές καρκίνου του μαστού. Ενδεικτικά, οι γυναίκες που κατανάλωναν 14 ή και περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με όσες έπιναν μόλις 4 ή και λιγότερα ποτά, αναφέρει η μελέτη.

Η εξήγηση πίσω από τη σχέση αλκοόλ και καρκίνου του μαστού έχει να κάνει με την επίδραση του πρώτου στα οιστρογόνα, τις γυναικείες ορμόνες που προωθούν σε ορισμένες περιπτώσεις την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στον μαστό. Σε άλλες περιπτώσεις, εκτιμούν οι ερευνητές, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει άμεσες βλάβες στο DNA των κυττάρων του μαστού, με αποτέλεσμα αυτά να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και να μετατρέπονται σε καρκινικά.

Δείτε κι αυτό:

Καρκίνος μαστού: Βρέθηκε σε αδύνατες γυναίκες παράγοντας κινδύνου που συνδέεται με την παχυσαρκία

Καρκίνος μαστού σε νεαρή ηλικία: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο

Πυκνότητα μαστών & καρκίνος: Περισσότερο φως στη σχέση μεταξύ των δύο


Πηγή