Βρετανική μελέτη: Αποτελεσματικότητα 85% έναντι της Όμικρον έχει η ενισχυτική δόση εμβολίου | ΥΓΕΙΑ

Ενθαρρυντικά είναι τα ευρήματα μιας βρετανικής μελέτης σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον και της αποτελεσματικότητας της ενισχυτικής δόσης εμβολιασμού, στην αντιμετώπισή της.

Όπως φαίνεται από τα πορίσματα της μελέτης, η τρίτη δόση παρέχει προστασία από τη σοβαρή νόσηση που ανέρχεται στο 85%, λίγο λιγότερο δηλαδή από την αντίστοιχη προστασία για τα παλαιότερα στελέχη του κορωνοϊού (απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα η προστασία έφτανε στο 97%).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Imperial College του Λονδίνου, ωστόσο όπως επισημαίνεται, τα δεδομένα για αυτή τη μετάλλαξη είναι ακόμα πολύ περιορισμένα, άρα και η ακρίβεια των πορισμάτων τους.

Ο καθηγητής Άζρα Γκάνι που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε στο BBC: «Ενα από τα στοιχεία αβεβαιότητας που εξακολουθούν να υπάρχουν είναι πόσο βαριά θα είναι η νόσηση που προκαλεί η Όμικρον σε σύγκριση με εκείνη που προκαλούσαν οι άλλες παραλλαγές. Παρότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να το κατανοήσουμε αυτό πλήρως, οι κυβερνήσεις πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια για να αποτρέψουν κάθε δυνητικό αντίκτυπο. Τα δικά μας αποτελέσματα αποδεικνύουν την σημασία της χορήγησης της ενισχυτικής δόσης ως τμήμα μιας ευρύτερης υγειονομικής απάντησης».

Σημειώνεται ότι σήμερα, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος σε μια ανάρτησή του στο Facebook, αναφερόταν επίσης στην αποτελεσματικότητα της ενισχυτικής δόσης για τη μετάλλαξη Όμικρον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει στη δημοσίευσή του στο Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος, δύο είναι τα πράγματα που απασχολούν: «Αν προκαλεί πιο σοβαρή νόσο και αν μας προστατεύουν τα εμβόλια που έχουμε ήδη κάνει», κάνοντας αναφορά σε μια πρόσφατη εργασία του για την τρίτη δόση με εμβόλιο mRNA και τονίζοντας πως «η τρίτη δόση είναι μια δωρεάν χρονοκάρτα ανανέωσης της ανοσίας, για αυτό να κλείσετε ραντεβού».


Πηγή