Τρίτη , 16 Αύγουστος 2022

Γαλιατσάτος: «Θα μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό» -Τι είπε για ενδεχόμενες ετήσιες δόσεις εμβολίου | ΥΓΕΙΑ

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins των ΗΠΑ, στη Βαλτιμόρη, Παναγής Γαλιατσάτος, εκτίμησε τη πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στο μέλλον.

Για την πορεία της μετάλλαξης Ομικρον στον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, ο κ. Γαλιατσάτος ήταν σαφής μιλώντας στο MEGA. O επικεφαλής της μονάδας COVID του «John Hopkins» μάλιστα εκτίμησε πως τέλος αυτού του μήνα με αρχές Φλεβάρη θα αρχίσει η αποκλιμάκωση. «Σε μερικές πολιτειες που ειχαν την όμικρον στην αρχή βλέπουμε ότι κατεβαινουν τα νούμερα, στην Ελλάδα οπως και εδώ στην Βαλτιμόρη είναι υψηλά. Η όμικρον ήρθε και πιστευουμε θα φύγει γρήγορα. Στη Βαλτιμόρη, η Δέλτα μέχρι αρχες Δεκεμβρίου ήταν η πιο σοβαρή παραλλαγή, τώρα το 90% είναι όμικρον », τόνισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οσον αφορά στο αν κάποιος μπορεί να νοσήσει επανειλημμένως από κορωνοϊό, ο κ. Γαλιατσάτος υπογράμμισε: «Γενικά στη φύση, υπάρχουν και άλλοι τύποι κορωνοϊών που μοιάζουν σαν ένα απλό κρύωμα, ωστόσο καλύτερα είναι να πάρουμε από τα εμβόλια τα αντισώματα, παρά αυτά που αναπτύσσονται με την φυσική ανοσία, ακριβώς επειδή αντιμετωπίζουν έναν αδύναμο ιό».

«Αν γνωρίσουμε έναν αδύναμο ιό φτιάχνουμε αντισώματα για λίγο καιρό, γιατί ο οργανισμός αντιμετωπίζει κάτι αδύναμο, μπορεί όμως αυτό να αλλάξει γιατί άνθρωποι κόλλησαν την μετάλλαξη και πρέπει εκ νέου να αναπτύξουν αντισώματα. Μετα την πανδημία, θα μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, και τα παιδιά και οι δάσκαλοι μαθαίνουν πλέον, και πως να χρησιμοποιούν σωστά τη μάσκα αλλά να τηρούν και τα μέτρα. Μη ξεχνάμε ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε και φάρμακα για τον κορωνοϊό και αυτό είναι σημαντικό», συμπλήρωσε.

«Ίσως για τα επόμενα 5 χρόνια πρέπει να κάνουμε μία ή δύο φορές δόσεις εμβολίων μέχρι να το περιορίσουμε»

«Πιστεύω ότι άλλη μία δόση θα την χρειαστούμε αρχικά για τους άνω των 60 ετών. Στο Ισραήλ έγινε μία έρευνα για την 5η δόση στους 5 μήνες. Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ακόμη. Μέχρι στιγμής, δεν πιστεύω ότι θα βρούμε μία παραλλαγή του ιού που θα πρέπει να βρούμε καινούριο εμβόλιο να το αντιμετωπίσουμε», είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins.

«Άλλοι ιοί που είχαν εμφανιστεί στον κόσμο, για παράδειγμα η ευλογιά, χρειάστηκαν πολλές δόσεις για να αντιμετωπιστεί. Όσο αφορά στον κορωνοϊό, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν αλλά να τον περιορίσουμε σαν ένα κρύωμα. Ίσως για τα επόμενα 5 χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας, να πρέπει να κάνουμε μία ή δύο φορές μία δόση μέχρι να το περιορίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλιατσάτος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο κορωνοϊός προσβάλλει περισσότερο τα νεαρά άτομα, ωστόσο σε πολλά άτομα, είναι μακράς διάρκειας. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξουν οι νέοι, γιατί οι επιπτώσεις του «long covid» είναι σοβαρότεροι από κάποιον που το περνάει ήπια και είναι εμβολιασμένος», κατέληξε στις δηλώσεις του, ο κ. Γαλιατσάτος.


Πηγή