Κυριακή , 27 Νοέμβριος 2022

Γυναίκες με μία ωοθήκη: Είναι χαμηλότερη η πιθανότητα εγκυμοσύνης μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση;  

Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση μιας ωοθήκης (μονόπλευρη ωοθηκεκτομή) έχουν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση.

Αυτό προκύπτει από μια εκτενή μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility από ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία. Η έρευνα επίσης έδειξε ότι οι γυναίκες αυτές αποκτούν συνολικά λιγότερα μωρά από τις γυναίκες με δυο ωοθήκες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι στην ομάδα των γυναικών με μία ωοθήκη, οι πιθανότητες να μείνουν έγκυες και να γεννήσουν ήταν και  στις δυο περιπτώσεις 30% χαμηλότερες από ό,τι στην ομάδα των γυναικών με τις δύο ωοθήκες.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, σχολιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας:

«Το εάν η γονιμότητα των γυναικών επηρεάζεται από την αφαίρεση της μιας ωοθήκης έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών ερευνών. Παλαιότερα υπήρχε η άποψη ότι η υπόλοιπη ωοθήκη θα μπορούσε να αντισταθμίσει την απώλεια σε γυναίκες που υποβάλλονταν σε θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση. Η συγκεκριμένη μετα-μελέτη έδειξε ότι ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα εξωσωματικής γονιμοποίησης ήταν λιγότερο πιθανό σε γυναίκες που έχουν μόνο μία ωοθήκη, σε σύγκριση με γυναίκες με άθικτες και τις δύο ωοθήκες και ότι η χειρουργική αφαίρεση μιας ωοθήκης έχει δυσμενή επίδραση στη γονιμότητα».

Και συνεχίζει ο Δρ. Παράσχος: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τις συνέπειες στη γονιμότητα της αφαίρεσης μιας ωοθήκης. Μερικές φορές, η επέμβαση είναι απαραίτητη, σε περίπτωση, για παράδειγμα, κακοήθους όγκου, αλλά είναι σημαντικό να βελτιώσουμε τις πληροφορίες που δίνουμε στις γυναίκες σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει για τις πιθανότητές τους να αποκτήσουν μελλοντικά παιδιά. Δεδομένου ότι το βιολογικό απόθεμα των ωαρίων είναι ήδη περιορισμένο, θα πρέπει, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προσφέρουμε σε αυτές τις γυναίκες την ευκαιρία να προχωρήσουν σε κατάψυξη ωαρίων (διαβάστε περισσότερα) πριν από μια ωοθηκεκτομή. Σε κάθε περίπτωση μια γυναίκα που χάνει την ωοθήκη της δεν πρέπει να πανικοβάλλεται πιστεύοντας ότι δεν θα αποκτήσει παιδί. Η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να δώσει λύσεις και ακόμα και γυναίκες που χάνουν και τις δυο ωοθήκες να γίνουν μητέρες.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη δυνατότητα να μείνετε έγκυος με μία μόνο ωοθήκη εδώ:  

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος
Παράσχος
T: (+30)
210 6774104


Πηγή