Τρίτη , 25 Ιανουάριος 2022

Δερματολογικά συμπτώματα που φανερώνουν πρόβλημα στον θυρεοειδή (εικόνες)

Η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την όψη και την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Μάλιστα, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου μια διαταραχή του θυρεοειδούς εκδηλώνεται πρώτα με δερματολογικά συμπτώματα παρά με άλλες ενοχλήσεις ή κλινικές εκδηλώσεις.

Ανάλογα με τον τύπο της διαταραχής, δηλαδή αν πρόκειται για υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό, τα συμπτώματα διαφέρουν πολύ μεταξύ τους και καλύπτουν ένα αρκετά ευρύ φάσμα.

Υποθυρεοειδισμός

Ασχέτως της αιτίας που τον προκάλεσε –έλλειψη ιωδίου, αυτοάνοση πάθηση κ.ά.– ο υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα δερματολογικά συμπτώματα, τα οποία βέβαια δεν είναι πάντα έντονα ή μπορεί να παραπέμπουν σε άλλη πάθηση. Δερματολογικά συμπτώματα που οδηγούν συχνά στη διάγνωση του υποθυρεοειδισμού είναι τα εξής:

 • Ξηρό δέρμα
 • Ξηρά, αδύναμα μαλλιά που σπάνε
 • Ξηρά νύχια που σπάνε και δεν έχουν λεία επιφάνεια
 • Μειωμένη ανοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες

Ξηρό δέρμα ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Κατά την εξέταση, ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει επίσης:

 • Ότι το δέρμα είναι αρκετά δροσερό ή ότι έχει κηρώδη υφή
 • Πρήξιμο στο πρόσωπο, ιδίως στα βλέφαρα
 • Σκλήρυνση του δέρματος στα πόδια, ιδίως από τον αστράγαλο και κάτω
 • Αραίωση της τριχοφυΐας στο κεφάλι, στα φρύδια, στις μασχάλες κ.λπ.

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto συγκεκριμένα –που μπορεί να οδηγήσει στον υποθυρεοειδισμό– συνδέεται και με άλλες δερματολογικές εκδηλώσεις, κυρίως τη λεύκη και τη γυροειδή αλωπεκία.

leuki

Λεύκη

alopekia

Γυροειδής αλωπεκία

Η φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς βοηθά ώστε να υποχωρήσουν τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού. Να σημειωθεί ότι ορισμένοι ασθενείς συνεχίζουν να εμφανίζουν ήπια ξηροδερμία ακόμη κι όταν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών επιστρέψουν μέσα στα φυσιολογικά όρια.

Υπερθυρεοειδισμός

Ο υπερθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από την υπέρμετρη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και κατ’ επέκταση από την επιβράδυνση όλων των μεταβολικών διεργασιών που συμβαίνουν στο σώμα. Από δερματολογικής πλευράς, αυτό μεταφράζεται σε:

 • Μειωμένη ανοχή στη ζέστη
 • Εντονότερη εφίδρωση και αυξημένη υγρασία του δέρματος, που συχνά οδηγεί στην εμφάνιση εξανθημάτων
 • Τριχόπτωση
 • Γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης των νυχιών

Η νόσος του Graves συγκεκριμένα –που μπορεί να οδηγήσει στον υπερθυρεοειδισμό– συνδέεται και με μια δερματική αλλοίωση που ονομάζεται προκνημιαίο μυξοίδημα (ή απλώς θυρεοειδική δερματοπάθεια), στην οποία σχηματίζονται στο δέρμα (ιδίως στις κνήμες των ποδιών) πλάκες ή όζοι, σκληρύνσεις κ.ά., ενώ επίσης το δέρμα μπορεί να παρουσιάζει τοπικό αποχρωματισμό.

myxoedema

Προκνημιαίο μυξοίδημα

 

Όπως και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, έτσι και η νόσος του Graves μπορεί να συνυπάρχει με τη λεύκη ή τη γυροειδή αλωπεκία.

Πηγή: DermNet NZ

Δείτε κι αυτό:

Πώς θα καταλάβετε ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται ιώδιο

Θυρεοειδής: Οι φυσιολογικές τιμές TSH και T4 (πίνακας)

Μόνιμη κούραση: Πότε φταίει ο θυρεοειδής και πότε τα επινεφρίδια


Πηγή