Σάββατο , 27 Ιούλιος 2024

Διαβήτης: Από ποιες επιπλοκές κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες

Οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές του διαβήτη τύπου 1 και 2 από ό,τι οι γυναίκες, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μεγάλης μελέτης.

Τα ποσοστά των καρδιαγγειακών παθήσεων, των επιπλοκών στα πόδια και τους νεφρούς, καθώς και της απειλητικής για την όραση οφθαλμικής νόσου που σχετίζεται με τον διαβήτη, της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, είναι υψηλότερα στους άνδρες, ανεξάρτητα από το αν είχαν διαβήτη για περισσότερα ή λιγότερα από 10 χρόνια, δείχνουν τα ευρήματα.

Ο παγκόσμιος επιπολασμός του διαβήτη είναι παρόμοιος σε άνδρες και γυναίκες και προβλέπεται να αυξηθεί σε 783 εκατομμύρια μέχρι το 2045, σημειώνουν οι ερευνητές.

Παρότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι πιο συχνές στους άνδρες, συνολικά, δεν είναι σαφές αν αυτή η διαφορά φύλου είναι εμφανής στη συχνότητα των επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη, ούτε είναι σαφές αν τα χρόνια ζωής με διαβήτη μπορούν να επηρεάσουν το ποσοστό, τονίζουν οι ερευνητές.

Για να το διερευνήσουν περαιτέρω, βασίστηκαν σε απαντήσεις 267.357 ατόμων άνω των 45 ετών που ζουν στη Νέα Νότια Ουαλία.

Οι απαντήσεις αυτές συνδέθηκαν με τα ιατρικά αρχεία για συνολικά 25.713 άτομα, τα οποία είχαν διαβήτη τύπου 1 ή 2, προκειμένου να παρακολουθείται η εξέλιξη οποιουδήποτε από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Αυτά περιλαμβάνουν καρδιαγγειακές παθήσεις (ισχαιμική καρδιοπάθεια, μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο ή εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, διαβητική μυοκαρδιοπάθεια), προβλήματα στα μάτια (καταράκτης, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια), προβλήματα στα πόδια (περιφερική νευροπάθεια, έλκη, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα – φλεγμονή των οστών, περιφερική αγγειακή νόσος, κακή κυκλοφορία και μικρός ή μεγάλος ακρωτηριασμός) και νεφρικά προβλήματα (οξεία νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική νόσος, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αιμοκάθαρση και μεταμόσχευση νεφρού).

Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 60 έως 74 ετών, ενώ πάνω από τους μισούς (57% – 14.697) ήταν άνδρες, ένα μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων ήταν υπέρβαροι (39% έναντι 29% των γυναικών) και είχαν ιστορικό καρδιακής νόσου.

Αν και παρόμοιο ποσοστό ανδρών και γυναικών ήταν νυν καπνιστές, μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών ήταν πρώην καπνιστές: Το 51% έναντι 29% των γυναικών.

Από τα 19.277 (75%) άτομα με διαβήτη των οποίων η ηλικία καταγράφηκε κατά τη διάγνωσή τους, το 58% ζούσαν με τη νόσο για λιγότερο από μια δεκαετία και το 42% ζούσαν με τη νόσο για 10 ή περισσότερα χρόνια.

Οι άνδρες είχαν υψηλότερα ποσοστά και διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης των επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 10 ετών, και αφού συνυπολογίστηκε η ηλικία, το 44% των ανδρών παρουσίασαν επιπλοκή λόγω καρδιαγγειακής νόσου, ενώ το 57% είχαν επιπλοκές στα μάτια. Ομοίως, το 25% των ανδρών παρουσίασαν επιπλοκές στα πόδια και το 35% επιπλοκές στα νεφρά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις γυναίκες ήταν 31%, 61%, 18% και 25%.

Συνολικά, οι άνδρες είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο από ό,τι οι γυναίκες, 47% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές στα πόδια και 55% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές στα νεφρά.

Αν και υπήρχε μικρή διαφορά στον συνολικό κίνδυνο οφθαλμικών επιπλοκών μεταξύ των δύο φύλων, οι άνδρες διέτρεχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο (14%) διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Ενώ τα ποσοστά επιπλοκών αυξήθηκαν παράλληλα με τον αριθμό των ετών διαβίωσης με διαβήτη τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, η διαφορά φύλου στα ποσοστά επιπλοκών παρέμεινε.

Εξηγώντας το, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι άνδρες της μελέτης είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Οι άνδρες μπορεί επίσης να είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, να παίρνουν προληπτικά φάρμακα ή να κάνουν ελέγχους υγείας για να μειώσουν τους κινδύνους.

Πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τους αιτιολογικούς παράγοντες, ενώ προστίθεται ότι άτομα με ιστορικό επιπλοκών αποκλείστηκαν από τη μελέτη. Δεν υπήρχαν επίσης πληροφορίες σχετικά με παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν τα ευρήματα, όπως τα φάρμακα για τον διαβήτη και ο έλεγχος της γλυκόζης, των λιπιδίων στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης.

Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές προτείνουν: «Για κάθε 1.000 άτομα με διαβήτη, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι κατά μέσο όρο 37, 52, 21 και 32 άτομα θα αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις, επιπλοκές στα μάτια, στα κάτω άκρα και στα νεφρά κάθε χρόνο».

Ενώ οι κίνδυνοι επιπλοκών είναι χαμηλότεροι στις γυναίκες με διαβήτη, εξακολουθούν να είναι υψηλοί, τονίζουν οι ερευνητές.

Και καταλήγουν: «Αν και οι άνδρες με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, ιδίως καρδιαγγειακής νόσου, επιπλοκών στα νεφρά και στα κάτω άκρα, τα ποσοστά επιπλοκών είναι υψηλά και στα δύο φύλα. Η παρόμοια διαφορά φύλου για τα άτομα με μικρότερη σε σύγκριση με μεγαλύτερη διάρκεια διαβήτη, υπογραμμίζει την ανάγκη για στοχευμένες στρατηγικές ελέγχου και πρόληψης των επιπλοκών από τη στιγμή της διάγνωσης του διαβήτη. Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση των υποκείμενων μηχανισμών για τις παρατηρούμενες διαφορές φύλου στις επιπλοκές του διαβήτη, ώστε να ενημερωθούν για στοχευμένες παρεμβάσεις».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Epidemiology & Community Health.


Πηγή