Πέμπτη , 24 Σεπτέμβριος 2020
Δραματική προειδοποίηση από την «bat woman»: Πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλες πανδημίες μετά από τον κορονοϊό

Δραματική προειδοποίηση από την «bat woman»: Πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλες πανδημίες μετά από τον κορονοϊό

Ως την «κορυφή του παγόβουνου» χαρακτήρισε Κινέζα ιολόγος τον κορονοϊό, προσθέτοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει και άλλη πανδημία αν η επιστημονική κοινότητα δεν συνεργαστεί έγκαιρα ώστε να κατανοήσει και τους άγνωστους ιούς που υπάρχουν στη φύση.

Η ιολόγος Σι Ζενγκλί, γνωστή και ως «bat woman» λόγω της έρευνάς της σε κορονοϊούς στις νυχτερίδες, έδωσε συνέντευξη στο δίκτυο CGTN, στη διάρκεια της οποίας αποκάλυψε πως οι ιοί που κατά καιρούς ανακαλύπτονται είναι «απλώς η κορυφή του παγόβουνου» και τόνισε πως χρειάζεται συνεργασία της διεθνούς κοινότητας σε περιπτώσεις πανδημιών όπως της Covid-19.

Ως αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου της Ουχάν, το οποίο έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο κατηγοριών από την πλευρά των ΗΠΑ για τη διασπορά του ιού, φέρεται να φιμώθηκε από την κινεζική κυβέρνηση, αφότου ανακάλυψε τη γενετική σύνθεση του νέου στελέχους του φονικού κορονοϊού.

Ωστόσο, στη συνέντευξή της, είπε ότι η έρευνα που γίνεται για τους ιούς απαιτεί διαφάνεια από τις κυβερνήσεις και τους επιστήμονες, όπως επίσης και συνεργασία και χαρακτήρισε «πολύ λυπηρή» την πολιτικοποίηση της επιστήμης.

Παράλληλα, τόνισε ότι πιθανότατα θα υπάρξει κι άλλη πανδημία αν δεν μελετήσει και δεν κατανοήσει έγκαιρα η επιστημονική κοινότητα τους άγνωστους ιούς που φέρουν άγρια ζώα της φύσης.

«Αν θέλουμε να προλάβουμε ένα επόμενο ξέσπασμα μεταδοτικής ασθένειας και να το εμποδίσουμε να πλήξει την ανθρωπότητα, πρέπει να μάθουμε τους άγνωστους ιούς και να προειδοποιήσουμε εγκαίρως» είπε. «Αν δεν τους μελετήσουμε πιθανόν να υπάρξει και άλλη πανδημία».

Όσον αφορά στη διαρροή του ιού από το εργαστήριο της Ουχάν στο οποίο έχει επιτελική θέση, η Ζενγκλί έχει γράψει παλαιότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «ορκίζεται στη ζωή της» ότι η πανδημία δεν έχει καμία σχέση με το εργαστήριό της κι ότι ο κορονοϊός ανακαλύφθηκε πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ουχάν.

Τέλος, δήλωσε πως η ακολουθία του γονιδιώματος του νέου κορονοϊού υποβλήθηκε στον ΠΟΥ ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο.


Πηγή